Tips Mudah Penjagaan Kulit Muka Lelaki

Lelaki juga sama seperti wanita yang perlu menjaga muka mereka. Sebenarnya menjaga kulit muka tidak lah serumit mana pun. Jika diamalkan teknik-teknik yang betul, ianya tidak mengambil masa yang lama. Setiap lelaki yang mementingkan imej, penjagaan kulit sangat penting. Penjagaan kulit muka adalah satu proses yang perlu dilakukan setiap hari untuk mengekalkan kulit muka yang sihat dan bersinar.

Penjagaan muka harian yang betul akan menghadkan skop tindak balas dan ruam di muka, dengan itu ia dapat menyediakannya dengan jenis nutrien dan khasiat yang tepat.  Periksa petua-petua ini yang perlu anda ikuti setiap hari, supaya ia memberi kesan abadi pada peringkat pertama.

1-Pilih Produk Penjagaan Wajah Yang Tepat

Gunakan pelbagai produk wajah seperti pembersih, penggosok, pelembap dan sebagainya. Tak mengapa. Tak Salah. Cuma anda perlu tahu kebanyakan produk ini mengandungi unsur toksik seperti alkohol, pewarna atau wangian. 

Oleh itu, lelaki harus memilih produk muka yang tidak termasuk di atas. Dua daripada produk muka yang tidak boleh digunakan untuk lelaki adalah selepas bercukur, kerana ia tinggi pada wangian, dan kedua adalah krim cukur berasaskan busa, kerana ia mengeringkan lapisan luar kulit. Sebagai kesimpulan, lelaki perlu memilih produk muka yang tidak mempunyai unsur toksik dan cuba mengelakkan selepas mencukur dan mencukur krim.

2-Had Penjagaan Wajah Lelaki

Biasanya lelaki juga cenderung untuk menggunakan kosmetik wanita seperti krim, toner atau pelembap. Ini memberi kesan kepada kulit dari masa ke masa. Untuk kegunaan harian, lelaki harus memilih kosmetik yang memenuhi keperluan kulit mereka dan tersusun dengan cara itu. Mereka yang menggunakan produk berasaskan wanita, mungkin menghadapi reaksi kulit yang teruk dan alergi.

3-Basuh Muka Guna Glikolik Asid

Lelaki yang mementingkan kebersihan, biasanya akan akan mencuci muka sebelum tidur dan waktu pagi. Itulah rutin wajah yang baik untuk lelaki. Selain daripada hanya air kosong, asid glikolik juga boleh digunakan, kerana ia dianggap sebagai pilihan yang lebih sihat. Jika anda ragu-ragu mengenai penggunaan langsung asid glikolik pada kulit, maka anda sentiasa boleh memilih pembersih muka berasaskan asid glikolik.

4-Sesuaikan Dengan Kulit Dan Muka

Apa yang diperlukan oleh wajah anda sebenar tidak diperlukan untuk kulit anda dan sebaliknya. Losyen badan lelaki boleh menyumbat liang muka lelaki. Ubat yang ideal adalah, menghadkan krim muka atau pelembab hingga leher. Menggunakan losyen badan untuk selebihnya. Orang-orang yang mengharapkan satu krim atau lotion berfungsi sepenuhnya pasti ada di landasan yang salah.

5-Pastikan Wajah Kulit Wajah Lembab

Tidak kira seberapa banyak yang anda mencuci wajah anda atau guna krim muka, wajah anda mungkin kelihatan sangat kering dan kasar. Ini kerana wajah tidak mendapat kelembapan yang mencukupi. Memudaratkan cara anda menggunakan pelembap di muka adalah salah.  Gunakan krim pada wajah yang sedikit basah, kerana itu menjadikan proses pelembapan lebih lama. Jika anda hanya mencuci wajah anda atau menggunakan pelembap di muka kering, maka jangkaan anda mungkin tidak dapat dipenuhi.

1,233 total views, 1 views today

Comments

comments

Related Posts

About The Author

Add Comment