in

Nak Baju Tahan Lama? Baca Label Penjagaan Baju Sebelum ‘Campak’ Dalam Mesin Basuh

Korang tahu tak kenapa baju kalau warna hitam jadi luntur, ataupun ada sesetengah kain mereput walaupun baru digunakan beberapa kali?

Salah satu sebabnya adalah disebabkan cara penjagaan korang terhadap pakaian atau barangan tersebut. Kalau korang perasan, pada setiap baju atau kain langsir, bantal atau cadar ada disertakan ‘care label’ iaitu bermaksud cara-cara fabrik itu perlu dicuci.

Jangan ingat semua benda boleh campak masuk dalam mesin basuh okay? Ada fabrik yang memerlukan cucian kering sahaja, ada yang tidak boleh direndam dan ada juga yang perlu dicuci dengan menterbalikkan pakaian tersebut.

‘Care label’ dengan simbol-simbol itu menuntut kita agar memelihara fabrik atau pakaian tersebut agar tahan lama mulai daripada cara mencuci, merendam, seterika, hinggalah pada tahap menyimpannya.

Penting untuk membaca label penjagaan fabrik kerana ia akan menjaga material kain korang agar tetap berada pada kondisi yang bagus. Pun begitu, tak guna kalau korang baca label tapi tak faham maksud setiap simbol yang ada pada ‘care label’ tu.

Jom, kita kenal simbol-simbol yang biasa digunakan dalam penjagaan fabrik.

25 total views, 1 views today

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Written by Mr.Wafi

Seorang yang suka tengok bolasepak dan makan maggi belut tomyam. Suka menulis untuk berkongsi info di alam maya. :)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Loading…

Comments

comments

Beliau Hebat Ledak 43 Gol, Tapi Beliau Lagi Hebat Kerana Berjaya Utamakan Solatnya – Mufti Wilayah

(Video) Takut Makan Nasi Sebab Banyak Kalori, Saintis Sudah Temui Cara Untuk Kurangkan Kalori Hingga 60 Peratus Dalam Nasi