17 Rahsia Supplier Dropship Yang Menghasilkan 5 Angka Jualan Di Internet!

 

Salam hormat, apa khabar?

Terima kasih kerana berminat. Kali ini saya nak dedahkan mengenai supplier yang boleh memberikan alternatif kepada anda untuk memulakan bisnes secara dropship di Ebay.

Kenapa Ebay?

Ebay memang tempat membeli belah di luar negara. Orang luar memang telah terdidik untuk membeli secara online sahaja.

Untuk pengetahuan anda, kesemua supplier ini adalah supplier China yang menggunakan Bahasa Inggeris.

Sebenarnya, selain dari aliexpress.com, masih ada banyak lagi website lain yang anda boleh gunakan. Mari saya kongsikan kepada anda antara website yang digunakan oleh seller untuk jual barang di Ebay.

Ada 17 website ke semuanya…..

  1. Banggood

1

1.1

  • Apa yang bestnya website www.banggood.com ni, warehouse supplier ini ada terdapat di US dan EU market.
  • Jadi, barang yang anda jual tu akan dapat sampai ke customer lebih cepat.
  • Lokasi bisnes ini terletak di Ghuangzhou china, terdapat lebih 70,000 produk untuk anda pilih untuk dijual di market ebay
  • Barangan utama yang dijual adalah barang-barang elektronik, gajet dan pakaian

2. BuyInCoins

2

2.2

  • Website buyincoins adalah website china yang lebih fokus kepada barang-barang elektronik dan pakaian.
  • Lokasi bisnes ini terletak di Shanghai, China, barang-barang yang dijual tidak sebanyak yang terdapat di website banggood, cuma ada 5000 pilihan barang sahaja.
  • Tapi website ni dah boleh bagi anda pilihan yang cukup banyak untuk anda memilih barang yang paling murah
  • Anda boleh try usha-usha website ni bila anda free 🙂

3. ChinaVasion

3

3.3

  • Chinavasion adalah berpangkalan di Hong Kong.
  • Fokus jualan website ini adalah barang-barang berasaskan barangan elektronik dan gadjet sahaja. Anda boleh try jual barang-barang elektronik yang terdapat di website ni
  • Jangan risau, mereka faham dengan konsep dropship. Seller di chinavasion.com ni dah biasa dengan program dropship.
  • Barang yang terdapat di website ni ada lebih kurang 2000 jenis barang untuk anda pilih mana yang berkenan.

4. CooliCool

4

4.4

  • CooliCool.com berpangkalan di Shenzhen China.
  • Terdapat 5000 produk yang dijual di coolicool.com.
  • Produk utama website ini ialah barang-barang yang bersasaskan barangan elektronik, gajet dan barang-barang sukan
  • Mereka juga ada warehouse di EU market. So, kalau nak jual di ebay.com barang boleh sampai lebih cepat dari biasa. Takdelah customer tunggu lama sangat.

5.DealeXtreme

5

5.5

  • DaleXtremee adalah website yang ramai orang tak tahu.
  • Website ini berpangkalan di Hong Kong, fokus jualan lebih kepada barang-barang gadjet sahaja.
  • Terdapat lebih kurang 160,000 produk untuk anda pilih
  • Macam biasa, website ni terima dropshipper yang baru nak memulakan bisnes di ebay.

6. DhGate.com

6

6.6

  • Website dhgate ni mungkin dah ramai yang tahu kewujudannya.
  • Ini adalah website kedua yang popular di malaysia selepas website aliexpress.
  • Lokasi bisnes ni berpangkalan di Beijing China & terdapat lebih daripada 16 juta produk untuk anda pilih di sini.
  • Fuhh banyak kan? macam biasa para dropshipper sangat-sangat dialu-alukan.

7. DinoDirect

7

7.7

  • Dinodirect adalah berpangkalan di Hongkong. website ni masih berusia 2 tahun. ditubuhkan pada tahun 2015. Masih muda lagi laa berbanding website-website yang lain..
  • Ramai masih tak perasan lagi kehadiran website ni sebagai supplier dropship alternatif untuk ebay seller, tapi jangan pandang rendah pada supplier ni.
  • Terdapat lebih dari 130 ribu produk yang disediakan sebagai pilihan untuk di beli.
  • Barangan utama yang dijual adalah barangan fashion, barang-barang komputer dan peralatan rumah.

8. Everbuying

8

8.8

  • Everbuying terletak di shenzhen China, ditubuhkan pada tahun 2007. Dah dekat 10 tahun lebih website ini beroperasi.
  • Terdapat lebih daripada 15 ribu jenis barang-barang yang berasaskan elektronik, gadjet dan fashion untuk anda pilih untuk dijual di ebay

9. Fasttech

9

9.9

  • Ditubuhkan pada tahun 2012. website ini fokus pada jualan produk berasaskan elektronik dan barang-barang komputer. terdapat lebih dari 60 ribu produk untuk anda pilih.
  • terletak di Hongkong Kowloon Bay. website ni tak macam aliepxress. website ni cuma dari seorang seller sahaja( 1 company shj)

10. GearBest

10

10.1

  • Berpangkalan di Shenzhen china, menjual produk berasaskan barangan eletronik, gajet dan fashion lelaki. terdapat lebih dari 30 ribu produk untuk dipilih.
  • ditubuhkan agak baru lagi. iaitu pada tahun 2014. bagus untuk gunakan sebagai sumber baru selain dari aliexpress

11. GeekBuying

11

11.1

  • Berpangkalan di Shenzen juga, ditubuhkan pada tahun 2009. barangan yang dijual lebih kepada barang-barang elektronik dan gajet.
  • terdapat lebih dari 20 ribu jenis produk untuk anda pilih

12. LightinTheBox

12

12.1

  • Berpangkalan di beijing china, ditubuhkan pada tahun 2007. terdapat lebih daripada 400 ribu jenis produk.
  • barangan yang dijual lebih fokus kepada apparell dan small accessories.

13. Miniinthebox

13

13.1

  • Berpangkalan di beijing china, lebih kurang macam website light in the box.tua setahun je dari light in the box,.
  • fokus barang-barang yang berasaskan elektronik dan gajet. terdapat lebih daripada 350 ribu produk untuk anda pilih

14 SammyDress

14

14.1

  • Berpangkalan di Shenzhen china, ditubuhkan pada tahun 2011.
  • produk utama yang dijual adalah produk fashion, mainan, produk peralatan rumah dan fashion style.
  • ada lebih daripada 100 ribu jenis produk untuk anda pilih dan jual di ebay

15. SheIn

15

15.5

  • Berpangkalan di California dimiliki oleh china, website ni special sikit. lokasinya terletak di usa. so kalau anda nak jual pada harga yang lebih mahal sikit pun takda masalah sebab barang yang anda hantar dapat di hantar lebih cepat ke customer.
  • ditubuhkan pada tahun 2008, fokus pada produk fashion wanita sahaja. ada lebih kurang 10 ribu jenis pilihan untuk anda iklankan di store ebay anda

16. TinyDeal

1616.6

  • Berpangkalan di Shenzhen china, fokus pada produk berasaskan elektronik dan gajet.
  • ada lebih daripada 50 ribu jenis pilihan untuk anda jual di ebay. ditubuhkan pada tahun 2007.

17 Tmart

17

17.1

  • Berpangkalan di Hongkong. ditubuhkan pada tahun 2009. produk utama adalah barang-barang elektronik sahaja.
  • terdapat lebih daripada 60 ribu jenis produk untuk anda pilih

Ok saya dah kongsikan 17 jenis website sumber yang anda boleh pilih selain daripada website Aliexpress.com

Sekarang ni apa yang anda perlu lakukan adalah buat research, research dan research untuk kenalpasti barang apa yang anda nak jual di ebay.

Jangan risau kesemua website ini adalah trusted seller. Kalau anda risau dan tak percaya, boleh try order satu barang dulu dan post ke alamat rumah anda.

Barang-barang yang dijual juga adalah berkualiti dan berpatutan harganya berbanding anda beli di malaysia.

Tugas anda sekarang adalah spend sedikit masa untuk study ke semua website ini dan cari barang yang paling anda berkenan dan ada demand untuk anda iklankan di akaun Ebay anda.

Tak tau nak buat research? belum pandai lagi macam mana nak buat?

Anda boleh belajar sendiri, atau untuk jimat masa, anda boleh hadir ke bengkel ebay rakan saya, Tuan Zul Ariffin.

Di bengkel, Tuan Zul akan ajarkan teknik yang lebih powerfull dan sumber yang lebih murah dari 17 website di atas.

Tarikh bengkel adalah pada tarikh seperti berikut:

  • 15 Julai 2017
  • 22 Julai 2017
  • 5 Ogos 2017
  • 19 Ogos 2017

Lokasi :  Batu Pahat Johor & Bangi Selangor
Masa : 8.30 a.m – 5.00 pm

Tempah Bengkel

Jika anda berminat boleh hubungi / whatsapp 016-2604718

Namun, jika budget anda agak terhad, anda boleh dapatkan panduan Ebay yang lengkap dari A to Z terus di sini:

Panduan Ebay Intelligence

Beliau ada ajarkan teknik buat kajian produk untuk dijual di ebay dalam bentuk video dan ebook.

Yang Ikhlas,

Wafi Jamaluddin

Cara Berniaga Di Ebay Secara Dropship Guna Supplier Aliexpress

Artikel kali ini saya nak kongsikan kepada anda cara mudah berniaga di ebay secara dropship dengan menggunakan aliexpress sebagai sumber supplier

Walaupun ianya dikata mudah, tapi masih ramai lagi tak nampak peluang ini, so saya terpanggil untuk kongsikan teknik ini untuk membantu usahawan-usahawan kecil SME memulakan perniagaan dengan kos yang minima secara online tanpa menyimpan stok

Bagaimana caranya?

Langkah 1 : Perlu daftar akaun secara percuma di website Aliexpress

Daftar di www.aliexpress.com dan click join free

 

Setelah anda mempunyai akaun aliexpress, secara automatik anda boleh membeli barang di aliexpress untuk kegunaan sendiri ataupun untuk anda jual di website ebay dengan kaedah dropship

 

Untuk pengetahuan anda, Aliexpress adalah website third party, bermaksud, di aliexpress terdapat ramai seller-seller yang berdaftar terutamanya seller dari negara china yang mempromosikan barang-barang mereka di aliexpress.

 

Website aliexpress bukanlah dimiliki oleh seorang supplier, tetapi ianya adalah 1 platform untuk memasarkan segala macam produk oleh beribu supplier

Kaedah bayaran adalah menggunakan kad kredit ataupun kad debit.

Jangan risau aliexpress seller adalah trusted seller, diorang ni semua profesional dan jika barang anda beli tak sampai, mintak je refund semula or open case di aliexpress. Pihak aliexpress akan hold duit seller di aliexpress sehingga anda terima barang yang anda beli.

 

Setakat ni saya beli untuk kegunaan sendiri dan jual di ebay guna website aliexpress, tak pernah lagi kes seller tak post barang. Kalau waktu christmas barang sampai lambat dan kadang-kadang tak sampai tu pernah la. kalau bulan biasa setakat ni saya tak pernah lagi hadapi masalah seller di aliexpress menipu.

 

Bagaimana nak daftar sebagai dropshipper di aliexpress?

Penjual di aliexpress telah sedia maklum, jika anda nak menjadi dropshipper untuk jual di ebay, caranya mudah sahaja. di ruangan check out setiap barangan yang anda beli, hanya perlu letakkan alamat customer yang anda berjaya jual barang di aliexpress.

 

Tak perlu untuk anda contact seller dan maklumkan kat diorang ni anda nak jadi dropshipper. jalan jer terus, nanti dah beli letak je alamat customer.

 

Untuk beli kegunaan diri sendiri pula, anda letak alamat diri anda sendiri di aliexpress. semudah ABC. itu sahaja.

 

ok sekarang ni persoalan seterusnya macam mana nak start jual kat ebay?

 

Langkah 2 : Cari produk yang berpotensi di ali express untuk anda iklankan di ebay

Ok merujuk post saya sebelum ini, jika anda sudah ada akaun ebay dan paypal yang sudah verified, (boleh rujuk di sini  jika masih belum ada akaun lagi) akan muncul di minda anda apa nak jual dekat akaun ebay anda.

 

Betul tak?

 

Kalau anda tak tahu nak jual apa di ebay, pilih sahaja barang-barang yang terdapat di aliexpress yang terlintas di fikiran anda dan dapatkan supplier di aliexpress untuk anda iklankan di ebay

Ok sebagai contoh saya bagi casestudy barang ini

Flippin pancake atau bahasa mudahnya alat nak buat lempeng la

So cari barang ini di aliexpress, dah hasil dari carian terdapat sebanyak 297 iklan yang menjual barang ini. Anda hanya perlu pilih mana-mana iklan barang ini yang terdapat di aliexpress untuk dapatkan gambar yang sesuai

 

Tak perlu untuk anda beli dahulu.dapatkan gambar je dulu

 

Contohnya saya memilih supplier ini

Harga datang adalah sebanyak USD3.57 dan kos shipping yang dikenakan adalah free shipping. saya memilih supplier ini sebabnya seller ni ada history banyak order yang telah dibuat oleh buyer yang sebelum ini.

Biasanya ramai orang order dengan seller ni, dia ada history feedback yang banyak, so dari situ kita dapat baca macam mana kualiti barang dia dari feedback buyer yang lepas

 

So, lepas dah dapat barang apa yang nak jual maklumat yang perlu anda dapatkan adalah berapa harga dia jual, berapa kos shipping, berapa lama tempoh sampai ke USA, dan gambar-gambar yang menarik untuk anda copy dan upload di akaun ebay anda

So anda perlu kira berapa harga nak jual dengan melihat pesaing-pesaing anda di ebay untuk dapatkan berapa harga yang boleh di jual.

 

Anda perlu kira berapa fees yang akan ditanggung oleh anda setelah barang yang anda iklankan ini terjual di ebay. jangan sampai rugi la. nanti kang tak dapat untung.hehe

 

ok, paham tak setakat ni?

Langkah 3 : Listing di Akaun ebay secara format Buy it now or Auction

ni saya tunjuk antara seller yang berjaya jual barang ni secara buy it now

 

Harga datang baru USD3.57 jer

 

macam mana nak kira untung bersih anda dapat?

boleh gunakan website ni Ebay Profit Calculator

 

so seller ni punya sale adalah 9.95 x 39 unit = USD388.05 = RM1666++

Profit bersih seller ni dapat ialah 4.8 x 39 unit = USD187.2 =RM804++

Margin profit dia 48% untung atas angin macam tu jer.

 

takde simpan barang, orang tak tahu pun dia buat bisnes di ebay, dan yang paling best boleh buat benda ni secara part time jer

Langkah 4 : Place order barang yang terjual di aliexpress

setelah barang yang anda iklankan di ebay terjual, terus cepat-cepat buka website aliexpress dan cari semula supplier yang telah anda ambil gambar dari dia untuk place order

Proses order biasanya mengambil masa 1-3 hari, selepas siap order, dapatkan tracking number jika ada dan upload di akaun ebay anda.

 

itulah yang kebanyakkan seller malaysia buat untuk menjual di ebay

bisnes secara dropship, dengan kos yang paling minima, dan takde mengeluarkan sebarang kos marketing seperti fb ads, instagram ads, penat melayan karenah whatsapp dengan pelanggan, pm pm pm facebook last last krik..krik..krik

 

kat ebay, customer bayar je terus dan jarang dia tanya bila nak pos barang dan sebagainya.

semuanya ebay dah tolong uruskan.

tugas anda cuma proses order secepat mungkin di aliexpress bila barang terjual kat aliexpress.

 

Mudah kan?

so saya harap perkongsian yang simple ini membuka minda dan mata anda untuk berikan peluang pada diri anda sendiri untuk mencuba sesuatu yang baru

 

tak salah pun untuk mencuba. kalau bisnes jenis ini sesuai dengan jiwa anda, cubalah praktiskan apa yang sy dah kongsikan ni, saya tak mintak apaa-apa royalti pun, anda buat anda dapatlah income tambahan,

kalau tak jadi, atleast anda dapat ilmu ni secara percuma dan tahu macam mana orang malaysia yang buat dropship kat ebay ni beroleh keuntungan

kalau dah baca artikel ni jangan lah semua sibuk listing barang ni kat ebay ye. nanti kang masing-masing sibuk buang harga sampai takleh nak jual barang ni..last-last saya jugak yang dipersalahkan sebab pesaing di ebay ni semakin bertambah.

terutamanya “otai-otai ebay” lah yang marah. ape nak takut, setiap manusia ni kan Allah memang dah janji dijamin rezekinya, jangan takut pesaing, ebay tu luas pasarannya, 😉

ada beratus ribu produk di aliexpress. pilih je mana barang nak jual, kalau tak pandai pilih buatlah research sikit study barang-barang yang telah terjual oleh seller-seller ebay

kalau tak tau nak buat research, gali lagi ilmu, belajar belajar dan terus belajar. mana ada benda mudah nak dapat kan.

mesti kena usaha. anda belajar sampai degree, master dan PhD pun bila dah dapat sijil bukan terus bulan-bulan dapat gaji kan,

kena kerja tiap-tiap bulan baru dapat gaji, waktu mula kerja tu pun kena belajar lagi, sebab waktu belajar nak dapatkan sijil tu kebanyakkannya takde praktiskan pun waktu dah bekerja

normal beb. tu lumrah alam. lumrah kehidupan sekarang,

ok lah, setakat tu je perkongsian saya kali ni, kalau anda nak belajar lebih lanjut macam mana nak buat research kat ebay ni, nak listing kat ebay cara betul, saya ada sediakan panduan yang 99% lengkap untuk anda laburkan

boleh dapatkan di sini   >>Panduan Ebay Intelligence<<<

Apa yang perlu new seller tahu untuk Belajar Bisnes Ebay?

Hai..Wafi Jamaluddin disini. saya mendapat banyak soalan terutamanya dari new seller yang masih belum faham macam mana proses jualan boleh terjadi di ebay. ini antara soalan yang sering ditanya : Bagaimana hendak bermula untuk menjual di ebay? Berapa modal permulaan untuk berniaga di ebay? Jika tak mahir berbahasa inggeris boleh ke berniaga di ebay? dan banyak lagi.. ok baik. saya harap artikel kali ini membantu para peniaga ebay yang masih baru nak menceburkan diri berbisnes di ebay dapat faham dengan jelas macam mana nak bermula

Perkara Asas Sebelum Berniaga di Ebay

Untuk memulakan bisnes di ebay, anda perlu ada 5 perkara asas seperti di bawah:

1. Laptop

ini perkara paling asas yang perlu ada. cukup dengan laptop yang murah-murah je pun dah boleh, yang penting ada internet browser seperti google chrome dan mozilla firefox saya lebih galakkan guna mozilla firefox sebabnya ianya lebih stabil. kedua, saya lebih suka guna windows 7 sebabnya ianya stabil dan boleh create banyak userwindows. tapi takde masalah jika anda guna google chrome dan windows 7 ke atas. yang penting anda ada laptop yg boleh buat kerja untuk berniaga di ebay. windows 8, windows 10 pun masih boleh create multiple user windows untuk siapa yang ada banyak akaun ebay. untuk anda yang masih baru nak berjinak-jinak, cukup ada 1 akaun ebay dulu. nanti kang pening kepala, steady. jangan gelojoh.hehe

2 Internet

dah ada laptop, mesti kena ada internet, untuk pemain ebay yang menggunakan multiple akaun ebay, saya sarankan untuk menggunakan internet broadband/ hotspot dari hp. saya tak galakkan untuk guna internet strymix dan unifi / internet public. sebabnya ianya berisiko untuk anda bercampur dengan ip address yang sama pada akaun ebay orang lain. jika anda yakin memang internet strymix di rumah atau public tu takde orang connect ebay selain diri anda sendiri, ya boleh..dipersilakan.

3. Kad debit/ Kad kredit

Di ebay, perkara ke 3 perlu anda ada ialah kad debit/ kad kredit. Kad debit boleh digunakan apa-apa shj kad asalkan ianya ada logo master/visa. kad ini penting untuk anda daftar di paypal untuk withdraw duit ke akaun bank anda. dan tujuan ke dua adalah untuk anda bayar seller fees di ebay apabila mendapat jualan di ebay.

4. Simkad

Perkara ke 4 yang wajib anda ada ialah simkad untuk daftar no hp anda di ebay dan paypal. ebay / paypal kadang-kadang akan hantar kod / call untuk pengesahan identiti diri anda. so nak berniaga di ebay untuk new seller wajib ada no hp.

5. Modal Pusingan

Berniaga di ebay, tiada sebarang kos marketing dikeluarkan, ini kerana kita akan menggunakan sepenuhnya trafik sedia ada yang terdapat di website ebay. untuk pengetahuan anda, di ebay trafik sangat-sangat tinggi dan conversion juga sangat tinggi jika anda mendapat 10 view shj, sudah cukup untuk membuatkan barang anda terjual di ebay. trafik yang ada di ebay kebanyakkannya adalah orang yang memang dah sedia untuk membeli, bukan seperti di facebook, yang memerlukan Modal yang perlu anda ada adalah subjektif. bergantung pada jenis barang yang anda jual, modal utama ialah “knowledge”, Modal kedua sebagai permulaan cukup dengan modal dalam lingkungan RM50 -RM500. sebab untuk akaun ebay yang masih baru, yang tidak ada sejarah pernah menjual barang lagi, ebay akan hold duit anda yang masuk ke dalam paypal anda. so anda perlu dulukan duit untuk bayar barang yang anda jual kepada supplier dropship anda. Pastikan jika anda new player yang bermain multiple akaun, simkad dan kad debit tak boleh berkongsi dengan akaun-akaun ebay anda yang lain

Apa yang perlu di buat selepas dah ada 5 perkara ini?

1. Create akaun gmail

sebelum nak daftar di ebay, anda perlu ada akaun emel yang baru. saya galakkan gunakan gmail sebabnya ianya mudah, selain dari gmail, yahoo pun boleh. takde masalah. yang penting anda gunakan akaun emel yang awam, bukan dari company anda bekerja atau tempat belajar anda. nanti dah habis belajar atau dah tak kerja ianya susah pada masa akan datang

2. Daftar di www.ebay.com.my

Dah ada emel, anda perlu daftar di ebay.com.my untuk buat akaun menggunakan emel yang baru anda create di step satu. kenapa kena daftar di ebay.com.my? kalau daftar di ebay.com tak boleh ke? walaupun anda daftar di ebay.com, jika ip address anda (broadband) yang digunakan adalah server dari Malaysia, anda tetap akan redirect ke ebay malaysia. nanti dah ada akaun ebay malaysia nak menjual di ebay.com (USA) log in je gunakan ebay ID / emel anda daftar tu di ebay.com

3. Daftar di www.paypal.com/my

  ini langkah ke 3 yang perlu anda buat sebelum berniaga di ebay. anda wajib ada akaun paypal untuk membuat transaksi jual dan beli di platform ebay. Anda perlu sign up akaun paypal cukup hanya dengan memilih “Buy with Paypal” untuk ada akaun paypal yang basic. akaun type ini sudah cukup untuk anda memulakan bisnes ebay dari rumah sahaja.

3.Link akaun ebay & Paypal

setelah selesai daftar akaun ebay dan paypal, anda perlu link kan akaun ebay dan paypal anda yang baru create tadi. baru boleh anda menggunakan akaun ebay anda untuk berniaga dan paypal untuk menerima wang bayaran atas setiap jualan yang berjaya anda buat di ebay.

4.Verify akaun paypal dan update seller fees (create ebay seller account)

Langkah seterusnya anda perlu verify akaun paypal anda. nak verify paypal akaun ada 2 cara, 1. submit document yang diperlukan ke paypal 2. Tolak RM10 dari akaun bank masuk ke dalam akaun paypal anda saya sarankan guna cara ke 2 kerana ianya lebih mudah. selepas selesai verify paypal, anda perlu create ebay seller account dengan cara pergi ke akaun ebay anda dan update automatic ebay seller fees. selepas selesai ke dua-dua perkara ini baru anda boleh memulakan bisnes di ebay Nota : verify paypal : Cas RM10 update ebay seller fees : Cas RM3
  1. pastikan dah buat activation of international online purchase
  2. Dah Activate overseas purchase
Anda boleh update di atm machine/ online bank in / call customer service bank. ok, ini adalah perkara yang paling asas untuk anda memulakan bisnes di ebay. anda perlu melakukan ke semua perkara di atas. selepas itu, baru anda boleh memulakan bisnes di ebay banyak lagi yang perlu anda belajar, terutamanya topik : 1. bagaimana nak cari supplier 2. Bagaimana nak membuat kajian produk 3. Bagaimana nak membuat iklan di ebay secara optimize 4. dan banyak lagi.

Bila waktu yang terbaik untuk anda memulakan bisnes di ebay?

waktu terbaik adalah 10 tahun dahulu. tapi mustahil untuk anda undurkan masa. waktu ke dua terbaik untuk memulakan bisnes di ebay, adalah sekarang! so 5 tahun, 10 tahun akan datang anda tidak akan menyesal lagi sebab telah memulakan langkah membina bisnes di ebay waktu sekarang! saya taknak terlalu mengaburi mata anda dengan duit. sebabnya tujuan artikel saya ini adalah untuk berkongsi  ilmu dan memberi kesedaran kepada anda peri pentingnya kita perlu ada bisnes sendiri. dengan gaji yang tak naik-naik. dengan kos sara hidup yg semakin meningkat setiap bulan, dengan hutang yang tak habis-habis lagi nak bayar, agak mustahil untuk anda dapat selesaikan semua masalah ini dalam masa 2 tahun-5 tahun kecuali anda jadi boss untuk diri anda sendiri, generate sendiri berapa gaji yang anda nak setiap bulan, tentukan sendiri berapa income yang perlu anda dapat tiap-tiap bulan

senang kata anda perlu jadi BOSS!

ini adalah antara akaun ebay yang dah lama saya tinggal tanpa perlu untuk saya monitor setiap hari. ianya memberikan pendapatan yang pasif kat saya setiap bulan. walaupun tak banyak, tapi cukup untuk tampung kehidupan saya sebagai seorang pelajar dan cukuplah untuk buktikan yang apa saya ajar ini adalah real dan proven case study. bukan saya reka-reka cerita atau omong-omong kosong. apa yang saya ajarkan di blog ini adalah sepenuhnya proven case study untuk anda pun turut belajar, jika anda ada modal, kat bisnes mana yang perlu anda laburkan?? jawapannya adalah dekat diri sendiri! iaitu belajar mencari ilmu, dengan ilmu hidup anda akan jadi lebih baik dari semalam. dengan ilmu juga akan meningkatkan kualiti hidup anda, skill anda, dan skill mencari duit anda, jika saya boleh, anda pun boleh, sesiapa pun boleh. tidak ada apa-apa perbezaan antara kita. saya cabar diri anda, untuk buktikan tahun 2017 adalah tahun untuk anda memulakan bisnes online ebay anda

Only sky is the limit!

saya harap apa yang saya kongsikan dalam artikel ini akan membuka minda dan memberikan sedikit inspirasi untuk bantu anda tambah pendapatan sampingan. Jika anda nak belajar bagaimana nak hasilkan duit online secara separuh masa/ sepenuh masa dengan modal yang sangat-sangat rendah. ebay adalah jawapannya! Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.  
Ada 3 pakej yang anda boleh pilih: 1. RM97
  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja
2. RM197 (Recommended!)
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB
3. RM497
  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB
  PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini! Take it or Leave it.

Apa Sebenarnya Ebay Ni?

Hai, Wafi Jamaluddin disini…
.

Saya menerima banyak pertanyaan daripada rakan-rakan facebook, ebay itu apa sebenarnya?.. forex ke?.. skim pelaburan ke?.. MLM ke?… ada juga segelintir yang menyangka ebay ini scam!!!

Anda semua tahu macam mane konsep perniagaan di eBay ni ?

eBay sebenarnya adalah Perniagaan online berasaskan internet khususnya. eBay ni memang dah popular kat Malaysia sekarang .

Bagi anda semua yang belum tahu apa itu eBay , saya bagi penjelasan mudah di sini iaitu eBay adalah merupakan sebuah laman web yang menjual berjuta-juta barang secara online .

Ebay ni sebenarnya telah di bangunkan pada tahun 1995 dan ini bermakna laman web eBay ni telah beroperasi selama 22 tahun . Lama   kan ??

Kalau anda pernah melawat laman web eBay ni pasti anda semua tahu terdapat pelbagai barangan yang di jual di laman web ni kan ?

Kalau yang tak pernah masuk laman web ni , anda boleh bayangkan laman web ni macam laman web mudah.my dan lelong.my .

Di laman web eBay ni anda boleh jual barangan baru atau barangan terpakai tanpa dikenakan sebarang yuran untuk negara Malaysia .

Bagi eBay di luar negara contohnya US atau UK , mereka dikenakan yuran bagi setiap penyenaraian produk yang ingin dipasarkan .

Untuk pengetahuan anda juga , eBay memberikan peluang kepada anda untuk membeli produk yang anda inginkan mengikut harga lelongan .

Kalau anda semua nak cuba berniaga di laman web eBay ni anda perlu tahu langkah demi langkah sebelum menjual di eBay .

Contohya macamane nak buka akaun ebay , ambil gambar produk yang nak dipasarkan , cara nak terima bayaran daripada customer dan etc .

Jom tonton video cara-cara buka akaun eBay.

Semua panduan – panduan ni anda boleh dapatkan sama ada daripada Google ataupun Youtube . Satu cara lagi yang paling senang adalah dapatkan panduan – panduan yang telah siap dibuat oleh sifu eBay kat Malaysia ni dalam bentuk ebook dan video.

Kepada sesiapa yang belum pernah melawat laman web eBay dan nak tengok macam mane rupa laman web eBay ni , boleh klik disini

————–_______————-

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence pada 6 May 2017 di Johor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

–>> Boleh klik disini untuk info lanjut eBAY <<–

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

Take it or Leave it.


KLIK SINI UNTUK TEMPAH EBOOK EBAY INTELLIGENCE

7 Contoh Makanan Malaysia Yang Anda Boleh Jual Di Ebay!

Assalamualaikum 😀

Dalam artikel kali ini saya nak kongsikan antara barang-barang makanan yang mungkin anda tak jangka di Ebay pun boleh dijual!

Bukan satu bukan dua.. tapi ada yang sampai dah beratus-ratus unit!

Apa barang tu? Saya selalu di tanya oleh ramai orang nak jual apa kat ebay ni!

Sebenarnya semua barang boleh dijual. Yang penting anda take action!

Jom tengok antara barang yang mudah untuk anda dapat di kedai-kedai runcit atau disekeliling anda.

Jajan/ junk food Super Ring

Nampak tak? Dah lebih 15 unit terjual! Jual super ring ni jer dah bagi seller ni sales sebanyak 310.5 usd bersamaan dengan RM1387!

Anda pun mesti pernah makan jajan ni kan? Saya pun suka jajan ni… Tapi jangan lupa, mat salleh pun teringin nak makan jajan lejen ni.

So apa lagi? Supply la. Try jual. Insyaallah ada rezeki, pasti ada pembeli. Orang lain boleh jual kenapa tidak anda?

Tea Boh Cameron

Biasa nampak tak teh ni? 🙂

Berapa harga teh ni? Tak sampai rm10 kan? Tengok dia jual berapa unit dah? 149 unit dah!

8usd + 10usd = 18 usd x 149 = USD 2682 = RM11,988.54!!!

Fuyyooo!! Jual teh boh cameron jer dah menyumbang sebanyak RM12K!!

Nak dengan taknak jer sebenarnya.. Air ni silap-silap hari-hari anda minum….

Tapi janganlah minum jer. Jual lah sekali. At least menyumbang jugak pendapatan ekonomi diri anda waktu tengah gawat ni kan.

Mee Meggie

Haa tengok mee maggi pun boleh jual! Harga kapak pulak tuh. Kat sini baru RM5 jer. Jual mak aih.. USD15.50!

Dah 7 unit terjual pulak tu!  Dah menyumbang sebanyak RM485 beb!

Gula-gula hacks

Pergh! Gula-gula hacks pun boleh jual. 5 paket dah terjual. RM2 jer kalau tak silap beli kat sini.

Ni jual USD7.50 sepeket. Memang pandai betul orang malaysia buat untung. Modal RM2 sepeket. Jual 5 paket dah dapat sales RM167!

Siapa kata orang Malaysia tak pandai berniaga?

Gula-gula hacks gula-gula biasa tapi yang jual bukan biasa-biasa! 😀

Jajan Mamee Monster

Haa..ni lagi satu. Jual jajan lagi. Tapi bukan jajan super ring. Tapi jajan mamee monster pulak.

Saya percaya anda mesti pernah makan or pernah tengok orang makan jajan ni kan?

Berapa harganya? Saya tak ingat dah lama giler tak makan jajan ni. Dulu kecik-kecik makan la.. Berapa dah sales dari jualan jajan ni?

USD12.79 x 12 x rm4.47 = RM686!

Jual jajan jer dah buat sales RM686!

Kalau dulu waktu kecik-kecik aku tau jajan ni boleh jual kat ebay dari kecik lagi aku dah kaya. hehehe!

Curry Powder

Rempah kari pun boleh jual. 58 unit dah sold. Fuhhh!

2.99+1.99 = $4.99 x 58 x RM4.47 = RM1291.

Berapa ringgit jer lah rempah kari babas ni

Siot. Babas betul..

Old Town White Coffee Hazelnut

Mak aih. Old town white coffee pun boleh jual!

USD19.88 x 130 unit x RM4.47 =RM11,552.27  woiiii!

Nampak tak? Malaysia ni sebenarnya kaya dengan sumber makanan yang memang ada jer sambutan di luar negara.

Ni baru sikit! Saya tak larat nak tunjuk semua. Tapi at least lepas ni terbukak lah mata anda untuk belajar menjual di ebay ni.

Kenapa?

Sebab ebay ni jual guna matawang US Dolar. Lepas tu kan. Ebay ni tak payah nak pam buat iklan macam FB Ads. Tak payah nak mengayat suruh orang beli bagai. (So sangat sesuai bagi anda yang malas nak follow up prospek untuk beli produk anda)

Kerja anda cuma buat iklan lepas tu tido or jalan-jalan sampailah barang anda orang beli.

Dah ada orang beli pergilah post. Jangan scam orang pulak. :p

Sekian.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

–>> Boleh klik disini untuk tempahan <<–

VIDEO TUTORIAL STEP BY STEP BISNES EBAY

Lebih Praktikal Untuk Newbie!

 
 

ebay
 
 

Salam sejahtera ebayers Malaysia…

Pada post kali ini saya menulis review tentang video terbaru iaitu praktikal setup bisnes di ebay dari awal sehinggalah proses penghantaran parcel kepda pelanggan anda.

Sebelum ini saya banyak kongsikan artikel-artikel berkaitan bisnes di ebay di blog saya ini. Daripada pemerhatian saya, masih ramai yang kurang faham bagaimana untuk memulakan bisnes di ebay dengan betul.

Objektif kami adalah untuk membantu seramai mungkin dikalangan rakan-rakan kita supaya mempunyai perniagaan online yang boleh diusahakan secara sambilan dari rumah.

Oleh itu, Sifu Zul Ariffin telah mengambil satu Inisiatif bagi membantu anda semua supaya berjaya membina empayer perniagaan anda di ebay.

Beliau telah siapkan lebih 30 video berbentuk tutorial bagaimana setup akaun ebay dari kosong sehinggalah berjaya membuat jualan.

Dalam video2 tersebut, apa yang bestnya, anda akan belajar macam mana nak bermula dari kosong sehinggalah berjaya buat jualan.

dan apa keistimewaan video ini adalah, sifu Zul Ariffin akan tunjukkan walaupun dengan akaun yg baru beliau create, jualan masih boleh di buat. dan beliau akan update dari semasa ke semasa proses bagaimana jualan boleh berlaku di ebay bermula dari kosong.

apa yg beliau kongsikan adalah sepenuhnya dari case study beliau menjalankan bisnes di ebay.

Bagaimana strategi beliau setup akaun dari zero sehingga mendapat status power seller +top rated seller di ebay.

tak perlu ada banyak akaun, cukup hanya 1-2 akaun sudah memadai. yang penting akaun adalah berkualiti, paypal tak hold duit, selling limit tinggi.

apa yang paling penting ialah tau strategi macam mana nak mencari barang-barang yang hot dan tau macam mana nak mengenalpasti barang vero atau tak vero.

dan juga tau kat mana nak dapat supplier termurah dan boleh buat secara dropship.

semuanya beliau kongsikan satu persatu di dalam video ebay intelligence.

boleh tengok gambar di bawah untuk info lanjut:


dalam video ni juga beliau rakamkan untuk 1 topik dalam 1 video, so anda takkan bosan nak tonton video dalam skala yang terlalu panjang.
.
1. setup windows
2. pengenalan IP address
3. kad kredit,kad debit & VCC
4. setup mozilla firefox
5. avatar
6. daftar akaun gmail
7. daftar akaun ebay
8. daftar akaun paypal
9. verify ebay
10. verify paypal
11. link paypal dan ebay
12. sign out ebay paypal dan email
13. beli barang auction & BIN
14. ebay DSR
15. daftar akaun terapeak
16. research advance search new
17. research terapeak method
18. cara listing secara BIN dan auction
19. cara membina title SEO keadah terapeak
20. cara membina title SEO keadah manual
21. cara menentukan harga untuk menjual
22. cara proses order bila barang terjual
23. daftar akaun aliexpress
24. cara proses order di aliexpress
25. cara dapatkan gambar di aliexpress
26. gara edit gambar guna photoshop
27. daftar akaun forwarder agent
28. daftar akaun tabaoo & 1688
29. setup warehouse address
30. forwarder SOP
.
bukan sahaja anda boleh belajar prosesnya, malahan beliau juga kongsikan semua niche dan lubuk supplier yang beliau gunakan tanpa sebarang “hidden” yang ramai ebayer simpan diam-diam
.
ya..video ini telah siap lebih 100% dan sudah ada lebih 30 video, pada masa akan datang beliau akan update video lagi berbentuk tutorial tentang diari perjalanan beliau setup akaun dari zero sehinggalah dapat profit serta cabaran-cabaran yg dihadapi ketika menjalankan bisnes ebay untuk anda belajar
.
berapa harga video ini?
.
dengan nilai yang beliau kongsikan ini, harganya adalah RM289
.
tapi berita baik untuk anda!
.
Untuk masa terhad (siapa cepat dia dapat) sifu Zul Ariffin memberi peluang kepada anda utk memiliki 30 video tutorial ebay ini pada harga super duper murah iaitu berharga RM89 sahaja.
.
anda dah jimat RM200. Jika anda berminat bolehlah buat tempahan sekarang sementara masih harga promosi.
.

Ramai yang bertanya pada saya mana yang lebih bagus ebook atau video tutorial. Untuk newbie saya rekomen anda dapatkan video tutorial kerana ianya lebih mudah difahami step by step. Sambil menonton video tutorial, anda boleh terus follow setup bisnes ebay dari awal sampailah delivery item kepada pelanggan anda.

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini! Take it or Leave it. Jika ada pertanyaan boleh terus call/whatsapp saya di 016 260 4718

Lihat Bagaimana Jualan Tudung Beliau Cecah 5 Angka Tanpa Guna Facebook!

Ok, anda mungkin selalu fikir ape nak dijual kat online, terutamanya kat Facebook kan.

Kadangkala kita terikut-ikut trend terkini. Orang jual produk kesihatan di FB, kita pun nak jual produk kesihatan.

Orang jual tudung, kita pun nak jual tudung.

Sebenarnya tak salah untuk meniru mereka yang dah berjaya, namun ada masanya kita perlu jadi lebih kreatif untuk menjual produk yang sama di dalam pasaran.

Lihat bagaimana peniaga tudung online ini berjaya hasilkan lebih 5 angka jualan, walaupun beliau tidak menjualnya di Facebook.

Sebenarnya ada banyak platform selain Facebook yang anda boleh jual barang secara online. Contohnya, di Ebay. Tak kira apa barang pun yang anda letak kat ebay ni, insyaAllah akan ada yang membeli.

Nak tau sebab apa?

Sebabnya ebay memang tempat membeli belah di luar negara. Diorang memang telah terdidik untuk membeli secara online sahaja.

Anda boleh lihat sendiri sales seorang seller ni dari Malaysia.

Akaun di Ebay masih sangat-sangat baru. Tak sampai 10 bulan lagi pun. Tapi dah berjaya buat sales 5 angka. 100% hanya dari ebay.

Dia jual tudung sahaja. Hari-hari dia jual tudung.

Walaupun sales dia tak banyak. Tapi konsisten. Setiap bulan walaupun sikit, tetap ada sales.

Dan itu lebih baik daripada orang yang langsung tak buat sales kat ebay. Zero sales. Langsung takde masuk duit dalam USD.

So anda pilih mana?

Langsung takde sale ataupun at least ada sales walaupun sikit. Lagipun bukan anda yang kena jual pun. Ebay yang tolong jualkan untuk anda. 😀

Tugas anda cuma bila dapat duit tu cepat-cepatlah poskan barang ke customer. Mudah kan? hihi.

Cuba tengok sales dia ni setiap bulan. Dalam USD ni tau. Sila kira USD1 darab dengan RM4.42.

USD Unit sold
April 36 2
may 199.99 11
June 393 22
July 61 3
August 358.65 19
September 710.69 38
Okt 834.84 45
Nov 616.57 33
Ni akaun seller tersebut:

Nampak tak?

Daftar pada 6 april 2016. Baru 8 bulan lebih.. Tak sampai setahun pun lagi. Ni bukan cakap kosong tau. Saya tunjuk bukti. 😉

Dia jual apa ni?

Dia jual tudung. Brand aida naim. Dalam masa 8 bulan lebih je (saya tak kira bulan dec) dah terjual 173 helai!

Bulan pertama memang lah. Baru nak belajar. 2 helai jer. Dapatlah 36usd. Tak banyak. Anda mungkin tak heran… 🙂

But this is the real business. Build up the ebay account slowly.

Percayalah.

Bisnes yang cepat naik biasanya cepat jer jatuh. Tudung ni memang takde isu copyright di ebay. So ebay gerenti 99% takkan suspend akaun anda.

Nak tau supplier dia?

Sesi pembelajaran kita kali ni secara real case study. Jom kita tengok sales seller ni untuk bulan sept to nov (88 days)

Kita tengok top 3 sahaja.

  1. instant shawl calista : 14 sold, sales USD254.53 @ RM1126.03
  2. instant shawl seroja : 10 sold, sales USD190.43 @ RM842.45
  3. instant shawl lestari : 9 sold, sales USD 165.55 @ RM732.38

Total sales adalah USD610.51 equivalent to RM2700.86.

Ini adalah penyumbang utama kepada jualan produk seller ni. Inilah dinamakan research. Kalau research anda bagus. Research anda strong. Anda tak perlu jual barang yang sembarangan jer. Anda listing barang yg memang ada track rekod sales yang bagus sahaja.

Kalau anda follow past sales history dan dapat faham dari data sales tu. InsyaAllah 95% saya gerenti anda punya barang pun akan terjual. So takyah lah nak listing pakai sembarangan jer. Dah tak terjual nanti kecewa.

Belajarlah dulu buat research macam mana. Cari apa demand buyer. Barulah anda supply. Bukan cari supplier kemudian try jual. Ni bukan try and error bang.  Kita nak buat sales yg try tapi kurang error. Cuma 5 significant error jer kita nak. Kan dah masuk topik matematik pulak 😀

Ok ni adalah listing live seller ni. Dah 22 sold bukan 14 sold lagi.

Waktu anda baca artikel ni seller ni tengah makan tengah jalan-jalan dengan anak bini. Tapi bisnes dia still berjalan dan menghasilkan USD.

Jom kita tengok siapa supplier.

Ni ha suppliernya:

(https://shoppingmurah86.blogspot.my/p/koleksi-khas-aida-naim.html)

Nampak tak, sama kan?

Mungkin anda ada supplier yang lebih baik. Dan dapat harga yang lebih murah. Ni case study sahaja. blog jual tudung tu pun bukan sy punya.

Saya tunjukkan jer. Untuk anda belajar. Bagi mata dan minda anda terbuka sikit. Bagi anda nampak peluang ni 🙂

Ok kita kira kos berapa ye:

Kos sehelai paling murah RM32 = USD 7.2

Shipping : rm8 = usd1.8 ( guna flexipax)

Jual : RM80.25 = usd18.14

Ebay fees : $1.81

Paypal fees : $0.83

Net profit seunit : $18.14-$7.2-$1.8 -$1.81-$0.83 = $6.47 @ RM28.62

Seller ni dah berjaya jual 22 helai kalau ikut rekod yang terkini. So, RM28.62 X 22 helai = RM629.64. ni baru 1 jenis tudung je!!!

Dah lah takyah nak belajar menjual. Listing @ buat iklan jer kat ebay lepas tu tinggal jer.

Ebay yang tolong carikan buyer. Dah dapat sales, tinggal pos jer. Kerja jadi lebih mudah.

Ebay untuk orang yang tak tau nak buat sales..

Dan juga untuk orang yang baru mula-mula nak menjinakkan diri berniaga di ebay..

Bestkan?

Ok. Saya dah dedahkan bogel habis. Niche saya tunjuk, supplier saya kongsikan. cara nak buat research pun saya bagitau.

Tapi saya harap anda janganlah sailang harga seller ni. Tujuan saya share ni untuk anda belajar. Jangan pulak anda tiru sebijik sebijik macam ni. Lepas tu anda nak buat sales anda buang harga. Taknaklah macam tu.

Jangan risau. Market ni luas bang. Anda letak harga lagi tinggi pun orang akan beli. Kalau dah rezeki tu memang anda punya. InsyaAllah anda akan dapat sale juga. Belajarlah menjual dengan adab dan etika.

Allah dah janji pun dalam firmanNya:

“Dan tidak satu pun makhluk bergerak di bumi melainkan dijamin Allah rezekinya” (Surah Hud, ayat 6).
“Siapakah yang dapat memberi kamu rezeki jika Allah menahan rezeki” (Surah Al-Mulk, ayat 21).

So copy case study ni dan jual lah tudung jenis lain pulak. Tudung Neelofa ke, tudung Radiusite ke, tudung fareeda ker. Kan ada banyak tudung tuh.

Selain tu. saya nak bagi tips juga. Setiap hari anda bacalah yassin, waqiah dan surah mulk.

Saya dah amalkan setiap hari. Alhamdulillah. Allah bagi rezeki yang tanpa henti kat saya. Kadang satu hari saya terlampau sibuk sepanjang masa atas jalan jer. Saya jeling-jeling baca guna hp waktu drive bawak pelan-pelan.

Saya percaya Yassin ni mempermudahkan urusan harian kita setiap hari, Al-waqiah pulak Allah dah janji kau takkan miskin selagi kau amalkan membacanya. Dan Al-Mulk pulak katakanlah tengah sibuk urusan dunia setiap hari tiba-tiba mati.. So surah ni lah yang akan temankan anda dalam kubur nanti. Anak bini mak ayah kawan-kawan memang confirm teman sampai tepi kubur je 🙁

Ok, setakat tu jelah perkongsian kita kali ni. Sampai termasuk topik agama dakwah anda sekali.

Saya mengajak ke arah perkara kebaikan. Mudah-mudahan anda praktiskan anda dapat pahala saya pun dapat pahalanya.. Aminn.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

PS.

Jika anda seorang newbie atau bekas ebayer, ebook ni sesuai untuk anda belajar. Sebabnya ia adalah proven case study dan ianya easy friendly.

Keduanya, teknik yang diajar adalah teknik yang simple tapi powerfull, anda boleh terus praktiskan. Cuma anda perlu sabar sikit. Akaun anda memerlukan tempoh 90 hari untuk kuat.

Semua step apa yang patut anda buat, bagaimana nak bermula dan macam mana cara nak jual saya ada ceritakan secara terperinci dalam ebook ni.

Pelaburan yang anda keluarkan untuk mendapatkan ilmu ini sangat berbaloi. Ilmu yang anda dapat anda boleh pakai sampai bila-bila takkan habis.

Jika anda berminat, sila masukkan Nama & Emel anda pada ruangan di bawah, kemudian klik butang SUBSCRIBE. Saya akan berikan info lanjut bagaimana untuk anda dapatkan Ebook Panduan Ebay ini dengan harga istimewa.

First Name:
Email address:

Semoga bermanfaat!

4 Langkah Mudah Bagaimana Memulakan Bisnes Di Ebay Yang Menguntungkan!

Saya mendapat banyak soalan terutamanya dari new seller yang masih belum faham macam mana proses jualan boleh terjadi di ebay.
Ini antara soalan yang sering ditanya :
  • Bagaimana hendak bermula untuk menjual di ebay?
  • Berapa modal permulaan untuk berniaga di ebay?
  • Jika tak mahir berbahasa inggeris boleh ke berniaga di ebay?
  • dan banyak lagi..
Ok baik. saya harap artikel kali ini membantu para peniaga ebay yang masih baru nak menceburkan diri berbisnes di ebay dapat faham dengan jelas macam mana nak bermula.

Perkara asas sebelum berniaga di Ebay.

Untuk memulakan bisnes di ebay, anda perlu ada 5 perkara asas seperti di bawah:
1. LAPTOP
Ini perkara paling asas yang perlu ada. Cukup dengan laptop yang murah-murah je pun dah boleh, yang penting ada internet browser seperti google chrome dan mozilla firefox.
Saya lebih galakkan guna mozilla firefox sebabnya ianya lebih stabil. kedua, saya lebih suka guna windows 7 sebabnya ianya stabil dan boleh create banyak user windows.
Tapi takde masalah jika anda guna google chrome dan windows 7 ke atas. yang penting anda ada laptop yg boleh buat kerja untuk berniaga di ebay. windows 8, windows 10 pun masih boleh create multiple user windows untuk siapa yang ada banyak akaun ebay.
Untuk anda yang masih baru nak berjinak-jinak, cukup ada 1 akaun ebay dulu. nanti kang pening kepala, steady. jangan gelojoh. hehe 🙂
2. INTERNET
Dah ada laptop, mesti kena ada internet, untuk pemain ebay yang menggunakan multiple akaun ebay, saya sarankan untuk menggunakan internet broadband/ hotspot dari hp.
Saya tak galakkan untuk guna internet strymix dan unifi / internet public. Sebabnya ianya berisiko untuk anda bercampur dengan ip address yang sama pada akaun ebay orang lain.
Jika anda yakin memang internet strymix di rumah atau public tu takde orang connect ebay selain diri anda sendiri, ya boleh.. dipersilakan.
3. KAD DEBIT/ KAD KREDIT
Di ebay, perkara ke 3 perlu anda ada ialah kad debit/ kad kredit. Kad debit boleh digunakan apa-apa shj kad asalkan ianya ada logo master/visa.
Kad ini penting untuk anda daftar di paypal untuk withdraw duit ke akaun bank anda. dan tujuan ke dua adalah untuk anda bayar seller fees di ebay apabila mendapat jualan di ebay.
4. SIMKAD
Perkara ke 4 yang wajib anda ada ialah simkad untuk daftar no hp anda di ebay dan paypal. ebay / paypal kadang-kadang akan hantar kod / call untuk pengesahan identiti diri anda. so nak berniaga di ebay untuk new seller wajib ada no hp.
5. MODAL PUSINGAN
Berniaga di ebay, tiada sebarang kos marketing dikeluarkan, ini kerana kita akan menggunakan sepenuhnya trafik sedia ada yang terdapat di website ebay. untuk pengetahuan anda, di ebay trafik sangat-sangat tinggi dan conversion juga sangat tinggi
Jika anda mendapat 10 view sahaja, sudah cukup untuk membuatkan barang anda terjual di ebay. Trafik yang ada di ebay kebanyakannya adalah orang yang memang dah sedia untuk membeli, bukan seperti di facebook, yang memerlukan modal yang perlu anda ada adalah subjektif. Ia bergantung pada jenis barang yang anda jual, modal utama ialah “knowledge”.
Modal kedua sebagai permulaan cukup dengan modal dalam lingkungan RM50 -RM500. sebab untuk akaun ebay yang masih baru, yang tidak ada sejarah pernah menjual barang lagi, ebay akan hold duit anda yang masuk ke dalam paypal anda.
So anda perlu dulukan duit untuk bayar barang yang anda jual kepada supplier dropship anda.
Pastikan jika anda new player yang bermain multiple akaun, simkad dan kad debit tak boleh berkongsi dengan akaun-akaun ebay anda yang lain

Apa yang perlu di buat selepas dah ada 5 perkara ini?

1. CREATE AKAUN GMAIL
Sebelum nak daftar di ebay, anda perlu ada akaun emel yang baru. saya galakkan gunakan gmail sebabnya ianya mudah, selain dari gmail, yahoo pun boleh. takde masalah. yang penting anda gunakan akaun emel yang awam, bukan dari company anda bekerja atau tempat belajar anda.
nanti dah habis belajar atau dah tak kerja ianya susah pada masa akan datang
2. DAFTAR DI WWW.EBAY.COM.MY
Dah ada emel, anda perlu daftar di ebay.com.my untuk buat akaun menggunakan emel yang baru anda create di step satu. kenapa kena daftar di ebay.com.my?
Kalau daftar di ebay.com tak boleh ke?
Walaupun anda daftar di ebay.com, jika ip address anda (broadband) yang digunakan adalah server dari Malaysia, anda tetap akan redirect ke ebay malaysia.
Nanti dah ada akaun ebay malaysia nak menjual di ebay.com (USA) log in je gunakan ebay ID / emel anda daftar tu di ebay.com
3. DAFTAR DI WWW.PAYPAL.COM/MY
Ini langkah ke 3 yang perlu anda buat sebelum berniaga di ebay. anda wajib ada akaun paypal untuk membuat transaksi jual dan beli di platform ebay. Anda perlu sign up akaun paypal cukup hanya dengan memilih “Buy with Paypal” untuk ada akaun paypal yang basic.
akaun type ini sudah cukup untuk anda memulakan bisnes ebay dari rumah sahaja.
3. LINK AKAUN EBAY & PAYPAL
Setelah selesai daftar akaun ebay dan paypal, anda perlu link kan akaun ebay dan paypal anda yang baru create tadi.
baru boleh anda menggunakan akaun ebay anda untuk berniaga dan paypal untuk menerima wang bayaran atas setiap jualan yang berjaya anda buat di ebay.
4.VERIFY AKAUN PAYPAL DAN UPDATE SELLER FEES (CREATE EBAY SELLER ACCOUNT)
Langkah seterusnya anda perlu verify akaun paypal anda. nak verify paypal akaun ada 2 cara,
  1. Submit document yang diperlukan ke paypal
  2. Tolak RM10 dari akaun bank masuk ke dalam akaun paypal anda
Saya sarankan guna cara ke 2 kerana ianya lebih mudah.
Selepas selesai verify paypal, anda perlu create ebay seller account dengan cara pergi ke akaun ebay anda dan update automatic ebay seller fees.
Selepas selesai ke dua-dua perkara ini baru anda boleh memulakan bisnes di ebay
Nota :Verify paypal : Cas RM10Update ebay seller fees : Cas RM3
  1. Pastikan dah buat activation of international online purchase
  2. Dah Activate overseas purchase
Anda boleh update di atm machine/ online bank in / call customer service bank.
Ok, ini adalah perkara yang paling asas untuk anda memulakan bisnes di ebay. anda perlu melakukan ke semua perkara di atas. selepas itu, baru anda boleh memulakan bisnes di ebay
Banyak lagi yang perlu anda belajar, terutamanya topik :
  1. Bagaimana nak cari supplier
  2. Bagaimana nak membuat kajian produk
  3. Bagaimana nak membuat iklan di ebay secara optimize.. dan banyak lagi.

Bila waktu yang terbaik untuk anda memulakan bisnes di ebay?

Waktu terbaik untuk memulakan bisnes di ebay, adalah sekarang!
So 5 tahun, 10 tahun akan datang anda tidak akan menyesal lagi sebab telah memulakan langkah membina bisnes di ebay waktu sekarang!
Saya taknak terlalu mengaburi mata anda dengan duit. Sebabnya tujuan artikel saya ini adalah untuk berkongsi  ilmu dan memberi kesedaran kepada anda peri pentingnya kita perlu ada bisnes sendiri.
Dengan gaji yang tak naik-naik. dengan kos sara hidup yg semakin meningkat setiap bulan, dengan hutang yang tak habis-habis lagi nak bayar, agak mustahil untuk anda dapat selesaikan semua masalah ini dalam masa 2 tahun-5 tahun kecuali anda jadi boss untuk diri anda sendiri, generate sendiri berapa gaji yang anda nak setiap bulan, tentukan sendiri berapa income yang perlu anda dapat tiap-tiap bulan

Senang kata anda perlu jadi BOSS!

Ini adalah antara akaun ebay yang dah lama saya tinggal tanpa perlu untuk saya monitor setiap hari. ianya memberikan pendapatan yang pasif kat saya setiap bulan. walaupun tak banyak, tapi cukup untuk tampung kehidupan saya sebagai seorang pelajar dan cukuplah untuk buktikan yang apa saya ajar ini adalah real dan proven case study.
Bukan saya reka-reka cerita atau omong-omong kosong.
Apa yang saya ajarkan di blog ini adalah sepenuhnya proven case study untuk anda pun turut belajar,
Jika anda ada modal, kat bisnes mana yang perlu anda laburkan??
Jawapannya adalah dekat diri sendiri! iaitu belajar mencari ilmu, dengan ilmu hidup anda akan jadi lebih baik dari semalam. dengan ilmu juga akan meningkatkan kualiti hidup anda, skill anda, dan skill mencari duit anda,
Jika saya boleh, anda pun boleh, sesiapa pun boleh. tidak ada apa-apa perbezaan antara kita.
Saya cabar diri anda, untuk buktikan tahun 2017 adalah tahun untuk anda memulakan bisnes online ebay anda.

Only sky is the limit!

Saya harap apa yang saya kongsikan dalam artikel ini akan membuka minda dan memberikan sedikit inspirasi untuk bantu anda tambah pendapatan sampingan.
Jika anda nak belajar bagaimana nak hasilkan duit online secara separuh masa/ sepenuh masa dengan modal yang sangat-sangat rendah. Ebay adalah jawapannya!
**Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.
shadow-ornament
Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.
Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:
1. RM97
✔ eBook Panduan ebay intelligence sahaja
2. RM197 (Recommended!)
✔ eBook Panduan ebay intelligence
✔ Adobe Photoshop Portable
✔ Document Template Follow up customer
✔ Tools kit ebay
✔ Document template avatar multiple account
✔ 400 niche berpotensi di ebay
✔ Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
✔ Ultimate guide for dropshipping
✔ 50 ways to make your first sale
✔ group support di FB
3. RM497
✔ Bengkel Ebay Intelligence
✔ eBook Panduan ebay intelligence
✔ Adobe Photoshop Portable
✔ Document Template Follow up customer
✔ Tools kit ebay
✔ Document template avatar multiple account
✔ 400 niche berpotensi di ebay
✔ Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
✔ Ultimate guide for dropshipping
✔ 50 ways to make your first sale
✔ group support di FB
.
PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!
Take it or Leave it.
shadow-ornament

Benarkah Bisnes Di Ebay Masih Relevan?

Ramai orang pandang rendah dengan potensi perniagaan di Ebay. Ada yg bertanya dengan saya, masih relevankah bisnes di ebay ni?
Jawapannya YA. Masih relevan selagi anda berniaga dengan cara yg betul.
Baru-baru ini rakan saya telah buka bisnes offline iaitu bisnes kedai makan. Katanya, sebelum ini beliau hanya mendengar dan dah sedia maklum, bisnes offline ni perlukan modal yang besar. Tapi lepas dah buka bisnes offline dan dah merasainya sendiri modal yang keluar, barulah beliau dapat menjiwai bahawa bisnes online ni sangat best dan lebih berpotensi untuk dapatkan pulangan yang lumayan dengan modal yang sangat-sangat rendah.
Jika anda mempunyai modal sebanyak RM10,000. Kemudian anda laburkan untuk bisnes online anda, saya yakin banyak tools dan perkara yang anda boleh lakukan. Tetapi jika anda laburkan RM10,000 tadi untuk bisnes offline, sudah pasti sangat sedikit peralatan yang anda boleh beli.
Tujuan saya bukan nak bercakap panjang perbezaan antara bisnes offline dan bisnes online ini, apa yang ingin saya sampaikan di sini adalah bisnes online ini adalah jauh lebih mudah untuk anda usahakan dan jika kena strateginya, hasilnya lebih besar berbanding bisnes offline.
Cuba anda lihat seorang seller di bawah. Beliau menjual barang di Ebay.  Ketika saya buat research, akaun ni masih sangat-sangat baru. Baru daftar pada bulan May 2016. Feedback pun baru ada 3 sahaja.
1
Ini membuktikan bahawa bisnes ebay masih relevan untuk anda lakukan.
Produk apa yang beliau jual tu? Jom kita lihat.
Produk yg dijual sangat tidak asing dari kita. Apa yg dijual adalah AliCafe tongkat ali instant coffee, Maggi Asam Laksa, dan nona kaya jem. Produk yang sangat simple!
2
Maggi yang anda boleh dapatkan di mana-mana sahaja di pasaraya dan kedai runcit. Berapa harga dia jual tu? Mari kita kira keuntungan dia sedikit.
USD 1 = RM4.11
USD 16.90 = RM 69.48
EBAY fees and paypal fees anggaran sebanyak RM10, Kos modal RM6, dan kos penghantaran anggaran RM20
KOS = Harga barang (RM6) + POS (RM20) + FEES ( RM10) = RM36
HARGA JUALAN = RM69.48
Untung bersih seunit = RM69.48 – RM36 = RM33.48
Untung ke rugi? Mamat ni cuma jual maggi jer. Takyah fikir susah-susah nak jual apa. Ketika anda berfikir nak jual apa, mamat ni dah berjaya jual benda yang anda mungkin tak jangka. Itulah keunikan bisnes di ebay. 🙂
3
Apa yang bestnya kat ebay ni.. Anda tak perlu keluarkan kos untuk Facebook Ads, bayar google adwords, buat marketing di Instagram dan sebagainya.
Apa yang anda perlu lakukan hanyalah cari produk di sekeliling anda, kemudian ambil gambar produk, listing di ebay dan tinggal. Tunggu sahaja sampai la dapat sales. Sementara tunggu tu anda boleh tidur makan main game dan macam-macam lagi kerja lain yg anda nak buat. Senang kan?
Saya tak menjanjikan bulan dan bintang untuk anda cepat kaya. Percayalah. Real business, it takes time to growing up. Let the business growing up consistently and steadily. As long as you are still making money. It’s better than don’t make anything.
Orang cakap sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Apa yang penting akaun Ebay anda dapat bertahan dan akan datang apabila akaun anda sudah mempunyai feedback yang banyak anda dah boleh generate income USD1,000 sebulan sehingga infiniti. only sky is the limit. 🙂
Seperti seller di atas. Hasil jualannya sebulan pada 21 ogos sehingga 19 sept 2016 yang lepas adalah hanya USD60.70 bersamaan dengan RM247 sahaja.
4
Tak banyak. Tapi apa yang saya nak sampaikan adalah perniagaan di Ebay masih lagi realistik untuk anda usahakan.
Akan datang saya akan share kepada anda bagaimana seorang yang masih sangat-sangat baru lagi dalam bisnes di ebay, dia berjaya generate income bersih sebanyak USD300 ataupun RM1200 sebulan hanya menggunakan platform ebay sahaja. Dan barangan yang dia jual adalah sepenuhnya secara dropship.
*Kredit Zul Ariffin Maarof
shadow-ornament
Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.
Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:
1. RM97
✔ eBook Panduan ebay intelligence sahaja
2. RM197 (Recommended!)
✔ eBook Panduan ebay intelligence
✔ Adobe Photoshop Portable
✔ Document Template Follow up customer
✔ Tools kit ebay
✔ Document template avatar multiple account
✔ 400 niche berpotensi di ebay
✔ Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
✔ Ultimate guide for dropshipping
✔ 50 ways to make your first sale
✔ group support di FB
3. RM497
✔ Bengkel Ebay Intelligence
✔ eBook Panduan ebay intelligence
✔ Adobe Photoshop Portable
✔ Document Template Follow up customer
✔ Tools kit ebay
✔ Document template avatar multiple account
✔ 400 niche berpotensi di ebay
✔ Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
✔ Ultimate guide for dropshipping
✔ 50 ways to make your first sale
✔ group support di FB
.
PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!
Take it or Leave it.

Anda Pasti Terkejut Bagaimana ‘Produk’ Ini Boleh Dijual Di Ebay!

Pada zaman kegawatan ekonomi dan harga barang yang sentiasa naik, ramai yang ingin mencari pendapatan tambahan. Tapi masih ramai yang masih tak tahu nak berniaga terutamanya berniaga online.

Tetapi masalah peniaga online ini adalah menarik trafik ke website untuk membuat jualan. Kekangan utama peniaga online adalah menarik trafik. Jika menggunakan facebook ads memang boleh mendapatkan trafik, tetapi memakan kos yang tinggi apabila telah ramai pesaing menjual produk yang sama.

“Ebay telah menyelesaikan masalah peniaga yang tak pandai membuat sales”

Saya kongsikan beberapa barang yang boleh di jual di ebay ketika ekonomi gawat. Dengan modal yang rendah, anda masih boleh membuat jualan di ebay jika kena caranya.

 

Kita mulakan dengan modal RM8. apa yang anda boleh jual?

Daun Ketapang

Ini adalah ebay seller dari Malaysia, sama seperti anda juga masih tinggal di Malaysia tetapi menikmati pendapatan dalam US dolar. Dia menjual daun ketapang atau dalam Bahasa Inggeris, catappa leave atau indian leave dan nama saintifiknya adalah Terminalia Catappa leave. Dengan modal RM8 buat beli pos flexipax anda dah mampu membuat jualan sebanyak USD5.75 seunit.

 

Mari kita buat kira-kira sedikit

Modal pos : RM8 ( $1.8)

Sale seunit : RM25.60 ( $5.75)

Ebay fees : $0.58

Paypal fees : $0.47

Untung bersih seunit : $5.75 – $1.8 – $0.58 – $0.47 = $2.90 (RM12.92)

Dengan menggunakan tukaran matawang pada $1 = RM4.4541

Seller ebay ni dalam diam-diam telah berjaya menjual sebanyak 76 unit.

Keuntungan hasil dari jualan ini adalah RM12.92 X 76 unit = RM981.92!

 

OK lah kan? Dengan modal seunit RM8 sahaja, anda sekarang dah berjaya menghasilkan untung bersih sebanyak RM981.92!

Kat mana nak dapatkan pokok ni? Apa orang putih buat dengan daun ni?

Habitat asal pokok ketapang adalah dari Asia Tenggara, pokok Ketapang biasanya boleh ditemui di tepi pantai dan juga di tepi lebuhraya. Pokok ini hidup subur di tempat yang berpasir. Namun malangnya pokok ini jarang mendapat perhatian di Malaysia oleh kerana ramai yang tak tahu khasiatnya.

Kebiasaanya di pantai-pantai pokok ini digunakan sebagai mencantikkan landskap dan tempat teduhan. Kegunaan daun pokok ketapang kebiasaanya adalah untuk mengubati penyakit sendi oleh orang-orang lama.

Tetapi orang putih menggunakan daun ketapang untuk diletakkan di dalam aquarium. Fungsi daun ketapang ini adalah untuk mengawal PH air dan menyerap sebarang bahan kimia yang terkandung dalam akuarium. Ada juga yang menggunakan daun ini untuk menggalakkan pembiakan udang.

Oleh kerana di negara barat pokok ini tidak boleh hidup di kawasan bermusim, daun ketapang menjadi permintaan tinggi di sana walaupun kita boleh dapat di negara Malaysia secara percuma sahaja.

 

Tongkat Ali

Di Malaysia, serbuk Tongkat Ali boleh didapati dengan mudah daripada pembekal-pembekal tempatan sama-ada secara online dan juga offline.

1 oz = 28.35 gram

Jika anda lihat di bawah adalah penjual online. Dia menjual serbuk tongkat ali dengan berat 200 gram berharga RM25 sahaja.

Dengan modal RM3.54/ oz, seller ebay ini berjaya menjual dengan harga $9.95 per oz sebanyak 504 unit!

 

Mari kita buat kira-kira sedikit

Modal 1 oz serbuk tongkat Ali : $0.8

Modal pos : $1.8

Jualan 1 oz : $9.95

Customer bayar pos : $2.55

Yuran ebay : $1.25

Yuran paypal : $0.66

Keuntungan bersih se unit : $9.95+$2.55-$0.80-$1.80-$1.25-$0.66 = $7.99 @RM35.54

Seller ebay ini Berjaya menjual sebanyak 504 unit bersamaan dengan RM35.54 X 504 = RM17,912.16! 

Hanya dengan menjual serbuk tongkat ali sahaja anda sudah mampu meraih pendapatan sebanyak RM17,912.16 secara sampingan sahaja.

Silap hari bulan anda mungkin boleh meninggalkan pekerjaan utama anda dan menjadikan bisnes di ebay ini sebagai sumber pendapatan utama anda. 🙂

Sebenarnya banyak barang sumber alam di Malaysia ini yang mempunyai permintaan tinggi di luar negara sana. Kalau tidak, tak mungkinlah ketika zaman kesultanan melayu Melaka penjajah sanggup merantau ke Melaka untuk mendapatkan rempah ratus di Tanah Melayu.

Anda boleh jadikan idea ini sebagai bisnes yang mudah di buat di ebay!

Selamat mencuba!

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

–>> Boleh klik disini untuk tempahan <<–

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

Take it or Leave it.