Anda Pasti Terkejut Bagaimana ‘Produk’ Ini Boleh Dijual Di Ebay!

Pada zaman kegawatan ekonomi dan harga barang yang sentiasa naik, ramai yang ingin mencari pendapatan tambahan. Tapi masih ramai yang masih tak tahu nak berniaga terutamanya berniaga online.

Tetapi masalah peniaga online ini adalah menarik trafik ke website untuk membuat jualan. Kekangan utama peniaga online adalah menarik trafik. Jika menggunakan facebook ads memang boleh mendapatkan trafik, tetapi memakan kos yang tinggi apabila telah ramai pesaing menjual produk yang sama.

“Ebay telah menyelesaikan masalah peniaga yang tak pandai membuat sales”

Saya kongsikan beberapa barang yang boleh di jual di ebay ketika ekonomi gawat. Dengan modal yang rendah, anda masih boleh membuat jualan di ebay jika kena caranya.

 

Kita mulakan dengan modal RM8. apa yang anda boleh jual?

Daun Ketapang

Ini adalah ebay seller dari Malaysia, sama seperti anda juga masih tinggal di Malaysia tetapi menikmati pendapatan dalam US dolar. Dia menjual daun ketapang atau dalam Bahasa Inggeris, catappa leave atau indian leave dan nama saintifiknya adalah Terminalia Catappa leave. Dengan modal RM8 buat beli pos flexipax anda dah mampu membuat jualan sebanyak USD5.75 seunit.

 

Mari kita buat kira-kira sedikit

Modal pos : RM8 ( $1.8)

Sale seunit : RM25.60 ( $5.75)

Ebay fees : $0.58

Paypal fees : $0.47

Untung bersih seunit : $5.75 – $1.8 – $0.58 – $0.47 = $2.90 (RM12.92)

Dengan menggunakan tukaran matawang pada $1 = RM4.4541

Seller ebay ni dalam diam-diam telah berjaya menjual sebanyak 76 unit.

Keuntungan hasil dari jualan ini adalah RM12.92 X 76 unit = RM981.92!

 

OK lah kan? Dengan modal seunit RM8 sahaja, anda sekarang dah berjaya menghasilkan untung bersih sebanyak RM981.92!

Kat mana nak dapatkan pokok ni? Apa orang putih buat dengan daun ni?

Habitat asal pokok ketapang adalah dari Asia Tenggara, pokok Ketapang biasanya boleh ditemui di tepi pantai dan juga di tepi lebuhraya. Pokok ini hidup subur di tempat yang berpasir. Namun malangnya pokok ini jarang mendapat perhatian di Malaysia oleh kerana ramai yang tak tahu khasiatnya.

Kebiasaanya di pantai-pantai pokok ini digunakan sebagai mencantikkan landskap dan tempat teduhan. Kegunaan daun pokok ketapang kebiasaanya adalah untuk mengubati penyakit sendi oleh orang-orang lama.

Tetapi orang putih menggunakan daun ketapang untuk diletakkan di dalam aquarium. Fungsi daun ketapang ini adalah untuk mengawal PH air dan menyerap sebarang bahan kimia yang terkandung dalam akuarium. Ada juga yang menggunakan daun ini untuk menggalakkan pembiakan udang.

Oleh kerana di negara barat pokok ini tidak boleh hidup di kawasan bermusim, daun ketapang menjadi permintaan tinggi di sana walaupun kita boleh dapat di negara Malaysia secara percuma sahaja.

 

Tongkat Ali

Di Malaysia, serbuk Tongkat Ali boleh didapati dengan mudah daripada pembekal-pembekal tempatan sama-ada secara online dan juga offline.

1 oz = 28.35 gram

Jika anda lihat di bawah adalah penjual online. Dia menjual serbuk tongkat ali dengan berat 200 gram berharga RM25 sahaja.

Dengan modal RM3.54/ oz, seller ebay ini berjaya menjual dengan harga $9.95 per oz sebanyak 504 unit!

 

Mari kita buat kira-kira sedikit

Modal 1 oz serbuk tongkat Ali : $0.8

Modal pos : $1.8

Jualan 1 oz : $9.95

Customer bayar pos : $2.55

Yuran ebay : $1.25

Yuran paypal : $0.66

Keuntungan bersih se unit : $9.95+$2.55-$0.80-$1.80-$1.25-$0.66 = $7.99 @RM35.54

Seller ebay ini Berjaya menjual sebanyak 504 unit bersamaan dengan RM35.54 X 504 = RM17,912.16! 

Hanya dengan menjual serbuk tongkat ali sahaja anda sudah mampu meraih pendapatan sebanyak RM17,912.16 secara sampingan sahaja.

Silap hari bulan anda mungkin boleh meninggalkan pekerjaan utama anda dan menjadikan bisnes di ebay ini sebagai sumber pendapatan utama anda. 🙂

Sebenarnya banyak barang sumber alam di Malaysia ini yang mempunyai permintaan tinggi di luar negara sana. Kalau tidak, tak mungkinlah ketika zaman kesultanan melayu Melaka penjajah sanggup merantau ke Melaka untuk mendapatkan rempah ratus di Tanah Melayu.

Anda boleh jadikan idea ini sebagai bisnes yang mudah di buat di ebay!

Selamat mencuba!

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

–>> Boleh klik disini untuk tempahan <<–

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

Take it or Leave it.

Rahsia Bagaimana Ebayer Ini Hasilkan RM21,584.15 Sebulan Hanya Di Ebay!

Assalamualaikum & hai semua 😀

Saya nak share pada anda macam mana ebayer ini, akaun yang masih baru.. daftar ebay baru sebulan dua tapi dengan strategi X ini berjaya menghasilkan USD4830.50 sebulan atau bersamaan dengan RM21,584.15!

Rahsianya ialah multiple akaun + produk hot!

Ini namanya “don’t put all the eggs in one basket”

Jika akaun baru, polisi  Ebay tidak membenarkan new seller menjual dalam kuantiti banyak untuk mengelakkan isu scammer. So untuk menghasilkan jualan 4 angka USD, anda perlu bermain multiple akaun untuk menghasilkan jualan yg banyak. Ianya juga bagus untuk akaun paypal anda yang tak terkejut dengan transaksi jumlah duit masuk yang banyak.

Ok mari kita tengok analisis akaun ini.

Akaun masih sangat-sangat baru. Tak caya? Saya cakap berdasarkan fakta dan kajian yang terperinci. dengan bantuan terapeak. Akhirnya saya berjaya membongkar rahsia newbie ni 🙂

1-encodco2-dacryko3-goofille4-gunildn5-celeseca6-nottaru7-garretry8-fordiard9-morrille10-miraiste

Nampak tak tarikh daftar akaun semuanya masih baru? Daftar bulan Ogos 2016 sehingga Okt 2016 semuanya.

Ini bukti bahawa akaun baru di ebay masih lagi boleh menghasilkan income 5 angka walaupun polisi ebay tak bagi kita menjual dalam kuantiti yang banyak.

Anda boleh tengok histogram di bawah ni menunjukkan setiap lag mewakili 1 akaun ebay, total keseluruhan sales seller ini kalau kita ambil untung bersih 40% jer dari sales dia maknanya.

40% x $4830.50 x RM4.47 = RM8636.94. Besar tuh gaji part time jer.. kalah gaji PhD beb!!!

data

Kesimpulannya, tujuan artikel ini untuk bantu buka mata anda macam mana nak survive di ebay. kalau orang lain boleh buat, maknanya anda pun boleh buat. Jangan banyak bagi alasan. Jangan tunggu sampai dah terdesak perlukan duit baru anda nak mulakan bisnes. Waktu anda tak perlukan duitlah anda bina skill and knowledge buat duit kat ebay ni.

Keduanya, kalau anda ada modal, jangan kedekut dan berkira nak laburkan pada majlis ilmu dan bahan-bahan ilmiah.. semua pelaburan anda pada knowledge takkan merugikan anda. malah akan datang memang ilmulah yang akan bantu anda. Biar kita miskin harta, tapi tak miskin budi bahasa dan ilmu yang bermanfaat.

Ok tu jer nak cerita. adios! 🙂

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Selangor dan Johor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

–>> Boleh klik disini untuk tempahan <<–

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

Take it or Leave it.

Lihat Wanita Ini, Jualan Tudung Cecah RM14,191.47 Di Ebay!

Ok, anda mungkin selalu fikir ape nak dijual kat Ebay ni.

Sebenarnya tak kira apa barang pun yang anda letak kat ebay ni, insyaAllah akan ada yang membeli.

Nak tau sebab apa?

Sebabnya ebay memang tempat membeli belah di luar negara. Diorang memang telah terdidik untuk membeli secara online sahaja.

Anda boleh lihat sendiri sales seorang seller ni dari Malaysia.

Akaun di Ebay masih sangat-sangat baru. Tak sampai 10 bulan lagi pun. Tapi dah berjaya buat sales 5 angka. 100% hanya dari ebay.

Dia jual tudung sahaja. Hari-hari dia jual tudung.

Walaupun sales dia tak banyak. Tapi konsisten. Setiap bulan walaupun sikit, tetap ada sales.

Dan itu lebih baik daripada orang yang langsung tak buat sales kat ebay. Zero sales. Langsung takde masuk duit dalam USD.

So anda pilih mana?

Langsung takde sale ataupun at least ada sales walaupun sikit. Lagipun bukan anda yang kena jual pun. Ebay yang tolong jualkan untuk anda. 😀

Tugas anda cuma bila dapat duit tu cepat-cepatlah poskan barang ke customer. Mudah kan? hihi.

Cuba tengok sales dia ni setiap bulan. Dalam USD ni tau. Sila kira USD1 darab dengan RM4.42.

USD Unit sold
April 36 2
may 199.99 11
June 393 22
July 61 3
August 358.65 19
September 710.69 38
Okt 834.84 45
Nov 616.57 33

Ni akaun seller tersebut:

Nampak tak?

Daftar pada 6 april 2016. Baru 8 bulan lebih.. Tak sampai setahun pun lagi. Ni bukan cakap kosong tau. Saya tunjuk bukti. 😉

Dia jual apa ni?

Dia jual tudung. Brand aida naim. Dalam masa 8 bulan lebih je (saya tak kira bulan dec) dah terjual 173 helai!

Bulan pertama memang lah. Baru nak belajar. 2 helai jer. Dapatlah 36usd. Tak banyak. Anda mungkin tak heran… 🙂

But this is the real business. Build up the ebay account slowly.

Percayalah.

Bisnes yang cepat naik biasanya cepat jer jatuh. Tudung ni memang takde isu copyright di ebay. So ebay gerenti 99% takkan suspend akaun anda.

Nak tau supplier dia?

Sesi pembelajaran kita kali ni secara real case study. Jom kita tengok sales seller ni untuk bulan sept to nov (88 days)

Kita tengok top 3 sahaja.

  1. instant shawl calista : 14 sold, sales USD254.53 @ RM1126.03
  2. instant shawl seroja : 10 sold, sales USD190.43 @ RM842.45
  3. instant shawl lestari : 9 sold, sales USD 165.55 @ RM732.38

Total sales adalah USD610.51 equivalent to RM2700.86.

Ini adalah penyumbang utama kepada jualan produk seller ni. Inilah dinamakan research. Kalau research anda bagus. Research anda strong. Anda tak perlu jual barang yang sembarangan jer. Anda listing barang yg memang ada track rekod sales yang bagus sahaja.

Kalau anda follow past sales history dan dapat faham dari data sales tu. InsyaAllah 95% saya gerenti anda punya barang pun akan terjual. So takyah lah nak listing pakai sembarangan jer. Dah tak terjual nanti kecewa.

Belajarlah dulu buat research macam mana. Cari apa demand buyer. Barulah anda supply. Bukan cari supplier kemudian try jual. Ni bukan try and error bang.  Kita nak buat sales yg try tapi kurang error. Cuma 5 significant error jer kita nak. Kan dah masuk topik matematik pulak 😀

 

Ok ni adalah listing live seller ni. Dah 22 sold bukan 14 sold lagi.

Waktu anda baca artikel ni seller ni tengah makan tengah jalan-jalan dengan anak bini. Tapi bisnes dia still berjalan dan menghasilkan USD.

Jom kita tengok siapa supplier.

Ni ha suppliernya:

(https://shoppingmurah86.blogspot.my/p/koleksi-khas-aida-naim.html)

Nampak tak, sama kan?

Mungkin anda ada supplier yang lebih baik. Dan dapat harga yang lebih murah. Ni case study sahaja. blog jual tudung tu pun bukan sy punya.

Saya tunjukkan jer. Untuk anda belajar. Bagi mata dan minda anda terbuka sikit. Bagi anda nampak peluang ni 🙂

Ok kita kira kos berapa ye:

Kos sehelai paling murah RM32 = USD 7.2

Shipping : rm8 = usd1.8 ( guna flexipax)

Jual : RM80.25 = usd18.14

Ebay fees : $1.81

Paypal fees : $0.83

Net profit seunit : $18.14-$7.2-$1.8 -$1.81-$0.83 = $6.47 @ RM28.62

Seller ni dah berjaya jual 22 helai kalau ikut rekod yang terkini. So, RM28.62 X 22 helai = RM629.64. ni baru 1 jenis tudung je!!!

Dah lah takyah nak belajar menjual. Listing @ buat iklan jer kat ebay lepas tu tinggal jer.

Ebay yang tolong carikan buyer. Dah dapat sales, tinggal pos jer. Kerja jadi lebih mudah.

Ebay untuk orang yang tak tau nak buat sales..

Dan juga untuk orang yang baru mula-mula nak menjinakkan diri berniaga di ebay..

Bestkan?

Ok. Saya dah dedahkan bogel habis. Niche saya tunjuk, supplier saya kongsikan. cara nak buat research pun saya bagitau.

Tapi saya harap anda janganlah sailang harga seller ni. Tujuan saya share ni untuk anda belajar. Jangan pulak anda tiru sebijik sebijik macam ni. Lepas tu anda nak buat sales anda buang harga. Taknaklah macam tu.

Jangan risau. Market ni luas bang. Anda letak harga lagi tinggi pun orang akan beli. Kalau dah rezeki tu memang anda punya. InsyaAllah anda akan dapat sale juga. Belajarlah menjual dengan adab dan etika.

Allah dah janji pun dalam firmanNya:

“Dan tidak satu pun makhluk bergerak di bumi melainkan dijamin Allah rezekinya” (Surah Hud, ayat 6).

“Siapakah yang dapat memberi kamu rezeki jika Allah menahan rezeki” (Surah Al-Mulk, ayat 21).

So copy case study ni dan jual lah tudung jenis lain pulak. Tudung Neelofa ke, tudung Radiusite ke, tudung fareeda ker. Kan ada banyak tudung tuh.

Selain tu. saya nak bagi tips juga. Setiap hari anda bacalah yassin, waqiah dan surah mulk.

Saya dah amalkan setiap hari. Alhamdulillah. Allah bagi rezeki yang tanpa henti kat saya. Kadang satu hari saya terlampau sibuk sepanjang masa atas jalan jer. Saya jeling-jeling baca guna hp waktu drive bawak pelan-pelan.

Saya percaya Yassin ni mempermudahkan urusan harian kita setiap hari, Al-waqiah pulak Allah dah janji kau takkan miskin selagi kau amalkan membacanya. Dan Al-Mulk pulak katakanlah tengah sibuk urusan dunia setiap hari tiba-tiba mati.. So surah ni lah yang akan temankan anda dalam kubur nanti. Anak bini mak ayah kawan-kawan memang confirm teman sampai tepi kubur je 🙁

Ok, setakat tu jelah perkongsian kita kali ni. Sampai termasuk topik agama dakwah anda sekali.

Saya mengajak ke arah perkara kebaikan. Mudah-mudahan anda praktiskan anda dapat pahala saya pun dapat pahalanya.. Aminn.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

 

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

–>> Boleh klik disini untuk tempahan <<–

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

Take it or Leave it.

Bagaimana Lelaki Ini Berjaya Bayar Hutang Kad Kredit Lebih RM10,000 Dalam 3 Minggu!

Salam sejahtera..

Dalam artikel ini, saya terpanggil untuk kongsikan satu kisah kenalan saya..

Baru-baru ini beliau ada kongsikan bagaimana beliau berjaya bayar hutang kad kredit lebih RM10,000 dalam tempoh 3 minggu dengan hanya bisnes di internet.

Kisah ini mungkin boleh jadi iktibar dan memberikan motivasi dan jalan keluar pada orang lain. Namun begitu, artikel kali ini agak panjang sikit, kerana saya ambil direct daripada beliau. Jadi, saya harap anda boleh baca hingga habis ya. Penat kawan saya tu tulis panjang-panjang. Haha!
Ceritanya macam ni….

Tahun lepas 2016 adalah tahun yang penuh suka duka dan ujian.

Selepas saya berkahwin pada tahun 2015, saya berpindah menetap di rumah sendiri di Parit Raja Batu Pahat, Johor.

Yelah, orang dah kawin takkan nak menumpang dekat rumah mak ayah macam tak sedap pulak.

So, lepas saya masuk rumah, ada baki duit sikit lagi lepas kahwin dan lepas settle down semua barang-barang rumah, saya bincang dengan wife saya untuk bukak kedai makan.

Saya cakap, “syg abg nak bukak restoran nasi baryani, kat parit raja ni abg tak nampak lagi nasi baryani. Ni peluang kita untuk masuk market supply nasi baryani kat orang ramai yang nak makan.. kalau nak pergi ke bandar jauh. lagipun nasi baryani resepi kita ni boleh jual. Insyaallah orang datang lagi nak makan.”

Selepas berkira-kira atas kertas, tambah tolak gitu gini, modal nak buka kedai adalah dalam RM100 ribu, so lepas dah ada keputusan, saya pun invest masuk kedai rennovate dan beli peralatan barang kedai.

Untuk pengetahuan anda, saya tak menggunakan sebarang pinjaman. Duit yang ada untuk buka kedai sepenuhnya dari duit baki kahwin saya yang saya kumpul dari bisnes online dan bisnes di Ebay. Kebanyakkan sumber rezeki saya tu dari Ebay lah.

Kalau nak harapkan duit biasiswa PhD bulan-bulan RM2,000 memang sejujurnya tak cukuplah nak buat kahwin, bukak kedai, bercuti, beli kereta dan macam-macam lagi.

So hajat saya sebelum saya habis PhD nak ada bisnes offline dah tercapai. Alhamdulillah.

Tapi malangnya, selepas kedai dah buka, duit deposit kedai sahaja dah dekat RM15k. Belum lagi beli peralatan barang-barang kedai, wyring, dan rennovate.

So saya dah mati akal. Bajet RM100k sahaja. Tapi duit dah tak cukup. So saya try lah cari modal sana sini. Mak saya nampak saya susah hati, mak bagilah pinjam sikit duit dalam RM5K. Tapi masih tak cukup lagi.

So saya ambil jalan mudah dengan apply kad kredit Maybank. Orang bank mintak saya submit dokumen sokongan slip gaji dan sebagainya. Saya cakap saya takde slip gaji, saya cuma ada elaun biasiswa sahaja.

Tapi, bank proses juga permohonan kad kredit saya dengan menggunakan statement bank akaun syarikat saya, Mama Baryani House.

Alhamdulillah, selepas 2 minggu permohonan kad kredit saya berjaya dengan maksimum limit bank bagi RM9000. Saya bajet bank bagi RM4000 je, tapi dia bagi lebih dalam hati cakap bagus jugak. Hehe..

Bermulalah perangkap kad kredit….

Tanpa saya sedar segala perbelanjaan saya menggunakan kad kredit telah menghampiri limit. Walaupun ada cash, tapi masih nak guna kad kredit untuk jimat duit cash kononnnya.

Tapi, lama-kelamaan kad kredit saya memerangkap diri saya sendiri. Duit cash semakin berkurangan. Dan hutang kad kredit pulak makin bertambah banyak.

Sales kedai pulak waktu tu dah jatuh. Sebab sy dah tak buat promosi gila-gila. Duit kedai hanya cukup untuk rolling beli stok bahan basah, bayar utiliti dan bayar gaji pekerja.

Saya mati akal. Otak mula kusut. Hati mula bimbang, jiwa mula serabut, sebab dibebani hutang kad kredit.

Dalam hidup saya, memang saya benci dengan hutang, waktu dulu mula saya buat degree saya dah cari jalan untuk selesaikan hutang PTPTN saya, memang saya dah nekad dalam hidup taknak ada hutang dari bank langsung.

So hutang kad kredit ni buat kepala saya kusut.

Fitrah manusia, bila serabut dan susah dia akan balik semula ke pangkal jalan dengan meminta kepada yang Maha Kuasa. Saya pun bentang sejadah sembahyang sunat mintak betul-betul kat Allah malam-malam, untuk berikan ilham kat saya keluar dari masalah hutang saya ni.

Saya doa mintak betul-betul “Ya Allah Kau bebaskanlah aku dari hutang kad kredit ni. Kepala aku dah kusut, tunjukkan jalan keluar dan berikanlah aku ilham untuk keluar dari masalah ni.”

Lepas sembahyang. Hati saya tenang sikit.. Saya pun tiba-tiba dapat idea untuk bukak semula akaun-akaun Ebay saya yang dulu banyak membantu saya kumpul duit kahwin.

Dengan berbekalkan sedikit ilmu research yg saya dah di train cara buat research waktu buat PhD, sy mula aplikasikan teknik Research PhD dengan mengkaji cara mengenalpasti jualan produk yang ada demand tinggi di ebay…

Dan saya tiba-tiba dapat idea tentang orang Israel..

Orang Israel ni takde tanah, takde negara, populasi paling sikit kat dunia. Tapi macam mana dia boleh control dunia. Macam mana boleh ekonomi dunia ni dia yang pegang.

Saya pun kaji lah barang-barang yang orang Israel jual. Saya percaya dengan negara dorang yang memang takde, tak mungkin dorang boleh jual barang dari negara sendiri terutama kalau seller-seller baru. Tentunya dorang akan pakai konsep bisnes dropship.

Tiba-tiba dalam proses pencarian tu, saya dapat lagi ilham untuk mencari barang trending yang orang cari. Dan barang-barang trending ni saya gabungkan dengan seller Ebay dari Israel iaitu siapa seller Israel yang jual barang trending ni.

Dari pencarian barang trending ni saya tengok kat facebook trending, website raddit.com dan Google keyword trend, ciri-ciri item trending ni indicator yg saya tetapkan tu mestilah ada 2 ciri:

Barang ni tak vero. Kelajuan untuk jual barang ni mestilah lebih 10 unit dalam masa beberapa jam. Hasil pencarian ni ambil masa 3-4 jam jugalah nak buat research akhirnya saya jumpa.

Saya fikir saya taknak dedahkan, saya nak makan dulu teknik ni smpai bila-bila. Tapi semalam saya terbaca satu post di facebook.

Hati saya cukup tersentuh. Sebabnya dia baru je beli Ebook Pre-launch saya. Dan dia post bagitau, anak dia sakit, sape ada duit boleh bagi pinjam untuk hantar anak ke klinik. (saya tak like dan saya tak komen apa-apa. Cuma sy terpanggil untuk cari jalan nak bantu dengan ilmu yg sy ada.)

Dan saya terdiam, saya rasa macam nak pulangkan semula duit dia. Tapi saya buat macam tu cuma dapat tolong sementara sahaja. Tak mampu nak tolong untuk selama-lamanya bantu ekonomi dia.

Saya tau, kat luar sana lebih ramai lagi yang tertekan dengan masalah kewangan dan harga barang yang semakin melambung tak pernah turun. Sebab itulah saya spend masa saya untuk tulis jugak buat artikel ni.

Ada juga yang pm sy di Facebook cakap nak bunuh diri. Aduh! Begitu tertekannya kehidupan sekarang ni. Tanpa iman tak mungkin kita dapat bertahan.

Tapi sejujurnya kalau anda player Ebay, anda takkan mungkin dedahkan barang apa yang anda jual. Sebab tu adalah periuk nasi anda. Takut-takut nanti seller lain akan jual dan sailang harga anda.

Tapi saya dah nekad nak dedahkan jugak atas niat biarlah orang pun boleh buat macam ni jugak. Boleh bantu ekonomi diri sendiri dan family.

Ok. sy rasa dah panjang sangat sy membebel. Saya cerita terus hasil dari kajian saya tu.

Ini barangnya. Sushi maker Sushezi Bazooka. Jualan barang ini lah yg telah membantu saya menyelesaikan masalah hutang kad kredit saya, iaitu dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ini seller cina. Dia jual USD4.99

Ini seller Israel. Dia jual USD22

Ini pulak adalah harga supplier dari www.aliexpress.com

Kita kira dulu berapa profit bersih dari seller Israel ni. Profit bersih $14.07

Profit bersih $14.07 x 150 unit = $2100.50 = RM9388.

Ok ni listing saya pulak..

Listing saya mendapat 325 viewed per day. Sebab barang trending.. Saya tunjukkan bukti berapa banyak sold.

Lebih 300 unit sold dan hasil dari jualan ini menyebabkan sy mendapat reward dari ebay reward yang tertinggi iaitu top rated seller + power seller di ebay. Alhamdulillah.

Ini screenshot yang sempat saya rakamkan sebagai casestudy untuk anda. Duit yang saya withdraw dari paypal ke akaun bank.

Ini adalah screenshot duit yang dah clear masuk ke akaun bank..

Hasil profit dari 1 akaun ini ialah RM14,145.75, Belum termasuk sekali dengan hasil dari akaun-akaun Ebay yang lain..

Kalau withdraw ke akaun bank ambil masa 2-5 hari bekerja. Manakala withdraw ke kad instant terus masuk ke akaun bank. Sebab tu anda nampak kat screenshot paypal to ada dalam USD dan RM. Withdraw ke kad ni rugi sikit la kena tolak 5usd setiap kali transaksi tapi anda dapat duit instant.

Ada juga duit dari paypal yang saya tak withdraw tapi saya jual je pada sapa-sapa yang nak.

Ok, so macam mana saya buat?

Caranya mudah sahaja. Nampak macam simple tapi tak simple jugak sebenarnye kalau anda tak faham.

Caranya macam ni.

Langkah #1:

Anda cari produk-produk yang trending di www.reddit.com. Luangkan masa sikit baca apa yang trending dan yang tak trending.

Anda tau apa website ni? Saya pun tak tau. hehe. Yang saya tau website ni macam forum la. Cuma website ni mempunyai trafik yang sangat tinggi di usa.

Dari website ni anda perhatikan topik yg mendapat hits tertinggi dan cubalah luangkan masa sikit baca apa yang tengah di borakkan oleh forumer di sana.

Selain itu juga anda boleh kaji dari facebook tengok apa yang topik tengah trending pulak di USA

Langkah #2:

Setelah anda dah jumpa barang yang hot. Cuba lakukan carian di Ebay pulak. Tengok ada tak produk yang anda kaji tu ada demand yang tinggi di ebay.

Ciri-cirinya:

  1. Barang tu mestilah terjual dengan sangat laju dalam masa 1 jam, dalam masa 24 jam, atau lebih 10 unit terjual sebulan.
  2. Barang tu anda boleh dapat supplier dari aliexpress.com untuk buat dropship.
  3. Barang tu tak vero. Anda boleh jual dalam kuantiti yg banyak.

Langkah #3:

Kalau dah jumpa 3 ciri-ciri kat langkah 2 tu apalagi cepat-cepatlah listing di ebay. Setting harga sama or lebih tinggi. Anda jangan risau, walaupun anda letak harga lebih tinggi, InsyaAllah akan ada buyer yg beli dari anda.

Rezeki Allah ni luas. Ada buyer dia takut nak beli barang yang harga murah sangat.

Ada juga buyer yang lebih suka beli barang murah walaupun kualiti kurang asalkan dia dapat dengan harga murah.

So, dari situasi ini sebagai penjual, insyaAllah barang anda pasti akan terjual.

Ini lah yang sy buat untuk menyelesaikan masalah hutang kad kredit saya.

Jika anda pernah menggunakan Facebook dan Instagram sebagai platform untuk menjual barang, kalau anda tanya saya mana lebih mudah, jawapan saya mestilah Ebay.

Kenapa?

Sebabnya ebay ni anda tak perlu pandai mengayat, tak perlu pandai ayat copywriting yang hebat-hebat, tak perlu buat split test, tak perlu layan whatsaap dan pm yang kadang-kadang orang suka tanya-tanya jer tak beli.

Anda tak perlu buat semua tu. Penat. Serius penat. Saya dah rasa dulu. Sampai bini tegur “Hai bang…layan customer lagi lama dari layan isteri.” hahaha..

Ebay ni mudah sangat-sangat. Orang datang Ebay memang dia dah mindset nak beli. Anda cari je barang apa yang dorang ni nak.

Tunjuk jer nak beli ke tak, insyaAllah kalau harga anda tawarkan tu dia setuju, dan item description anda bagi tu buat dia paham, insyaAllah confirm dia bayar kat anda.

Kalau anda rasa artikel yang saya share ni bermanfaat dan anda nak belajar lebih lanjut, baru-baru ni sy dapat PM, whatsapp dan emel yang bertalu-talu untuk saya buatkan panduan macam mana nak buat bisnes di ebay ni.

Apa yang saya share ni cuma 5% sahaja daripada content ebook yg telah sy dokumenkan. Dalam ebook tu saya dah siapkan proses dari A to Z.

Jika anda seorang newbie atau bekas ebayer, ebook ni sesuai untuk anda belajar. Sebabnya ia adalah proven case study dan ianya easy friendly.

Keduanya, saya ajar teknik yang simple tapi powerfull, anda boleh terus praktiskan. Cuma anda perlu sabar sikit. Akaun anda memerlukan tempoh 90 hari untuk kuat.

Semua step apa yang patut anda buat, bagaimana nak bermula dan macam mana cara nak jual saya ada ceritakan secara terperinci dalam ebook ni.

Pelaburan yang anda keluarkan untuk mendapatkan ilmu ini sangat berbaloi. Ilmu yang anda dapat anda boleh pakai sampai bila-bila takkan habis.

Ebook ni dah pun 100% siap.

Jika anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej berikut harga istimewa!

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Selangor dan Johor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB
Sekarang anda dah Nampak tak potensi bisnes di ebay ini?
Kenapa anda perlu buat bisnes di ebay?
  • Tak perlu fikir tentang masalah ayat copywriting
  • Tak perlu keluarkan kos iklan seperti facebook ads
  • Tak perlu layan customer di whatsapp
  • Tak perlu pandai Tarik trafik

Saya Sangat Berminat Dan Apakah Yang Perlu Saya Lakukan?

Isi nama & email anda seperti di bawah

 

First Name:
Email address:

Jadual Waktu Berbuka Puasa 2017 Negeri Di Semenanjung Malaysia

Tarikh mula Puasa Ramadhan 1438H / 2017 telah di tetapkan oleh JAKIM bermula 27 Mei 2017 ialah jatuh pada hari sabtu. Berikut adalah senarai jadual waktu berbuka puasa 2017 mengikut negeri di semenanjung malaysia. Semoga dengan kehadiran bulan ramadhan tahun ini, kita sebagai umat islam berpeluang melipat kali gandakan amalan-amalan di bulan yang mulia ini. Insyaallah.

 

Putrajaya & Kuala Lumpur

jadual-waktu-berbuka-puasa-2017-kuala-lumpur-putrajaya

Selangor

 Kelantan

Zon 1: Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Kkrai, Gua Musang

Zon 2: Jajahan Jeli, Gua Musang( Daerah Galas dan bertam), Jajahan kecil Lojing

Terengganu

Zon 1: Kuala Terengganu dan Marang

Zon 2: Besut dan Setiu

Zon 3: Hulu Terengganu

Zon 4: Kemaman dan Dungun

Pahang

Zon 1 : Pulau Tioman

Zon 2 : Rompin, Pekan, Muadzam Shah & Kuantan

Zon 3 : Maran, Chenor, Jengka, Temerloh, Bera Dan Jerantut

Zon 4 : Bentong, Raub Dan Lipis

Zon 5 : Genting Sempah, Janda Baik Dan Bukit Tinggi

Zon 6 : Bukit Fraser, Genting Highlands Dan Cameron Highlands

Perlis

Kedah

Zon 1 : Kota Setar, Kubang Pasu Dan Pokok Sena

Zon 2 : Pendang, Kuala Muda Dan Yan

Zon 3 : Padang Terap Dan Sik

Zon 4 : Baling

Zon 5 : Kulim Dan Bandar Baharu

Zon 6 : Langkawi 

Pulau Pinang

Johor

Zon 1 : Pulau Aur Dan Pulau Pemanggil

Zon 2 : Johor Bharu, Kulai, Kota Tinggi, Mersing Dan Pulau-Pulau

Zon 3 : Pontian Dan Kluang

Zon 4 : Batu Pahat, Muar, Tangkak, Segamat, Gemas Johor

Melaka

Negeri Sembilan

Zon 1 : Tampin Dan Jempol

Zon 2 : Seremban, Port Dickson, Kuala Pilah, Rembau Dan Jelebu

Perak

Zon 1 : Tapah, Slim River Dan Tanjung Malim

Zon 2 : Ipoh, Batu Gajah, Kampar, Sg Siput, Kuala Kangsar

Zon 3 : Pengkalan Hulu, Gerik Dan Lenggong

Zon 4 : Temenggor Dan Belum

Zon 5 : Teluk Intan, Bagan Datuk, Kg.Gajah, Seri Iskandar, Beruas, Parit, Lumut, Sitiawan Dan Pulau Pangkor

Zon 6 : Selama, Taiping, Bagan Serai Dan Parit Buntar

Zon 7 : Bukit Larut 

Selamat Berpuasa 🙂

Orang Nepal Jana Pendapatan RM26,000 Sebulan Di Malaysia

Kisah Suren, si Nepal berumur 25 tahun yang hidup di Malaysia dengan pendapatan RM26,000 sebulan.

Malam tadi jam 10.30 den pergi ke rumah sewa lama untuk selesaikan beberapa barang yang masih tertinggal.

Rupa-rupanya rumah tersebut sekarang disewa oleh Suren bersama abang dan kakak iparnya.

Disebabkan den rakyat malaysia yang berhemah dan berjiwa mulia, den mulalah berbual dengan Suren, asal usul, kerja lama, kerja sekarang, apa bikin, kehidupan di Nepal, gunung everest, pemimpin korupsi di Nepal, polis makan rasuah dan banyak lagi.

Yang paling den terkejut beruk, bila Suren cerita pekerjaan sekarang dan jumlah pendapatannya.

Dari jam 10.30 malam, kami berbual hingga jarum menginjak 12.20 tengah malam. Dah macam jejak kasih jumpa saudara yang lama terpisah.

Kisahnya begini, 2 tahun lepas Suren ni cuma “general worker” di sebuah kilang di Rawang. Namun, dia nampak potensi perniagaan apabila dia lihat ramai orang Nepal di sini.

Suren mula buka bisnes kedai makan, khas untuk orang Nepal. Modus operandi Suren cukup bijak, dia menawarkan pada pekerja Nepal yang ada di Rawang pakej bulanan berharga RM220 untuk makan 2 kali sehari selama satu bulan. Sehari jatuhnya lebih kurang RM7.30 beserta khidmat “free delivery”.

Jika pelanggan yang tidak mahu pakej bulanan, atau pelanggan yang “walk in”, harga makanan akan jauh lebih mahal mencecah RM11. Jadi, kebanyakan pelanggan lebih berminat dengan pakej bayaran bulanan RM220/bulan.

Sekarang Suren sudah ada pelanggan tetap Nepal yang mengambil pakej bulanan seramai 120 orang.

120 orang X RM220 = RM26,400

Ini pendapatan kasar minima Suren, tidak dicampur dengan pelanggan yang “walk in”.

Dia boleh menggaji 6 orang pekerja. Kakak iparnya sebagai “cashier”, abangnya sebagai “supervisor”, dua orang Nepal menguruskan “food packaging”, dan dua orang lagi Nepal sebagai “chef”, teringat den pada Kame Daud.

Jadual hidup Suren :
5.00 am – banngun dan pergi ke kedai
7.00 am – mulakan “delivery pertama”
10.00 am – Suren pulang ke rumah untuk rehat dan tidur sampai jam 4.00 pm
5.00 pm – selepas mandi (kalau dia mandi la), Suren pergi semula ke kedai
6.00 pm – “delivery kedua”
10.30 pm – balik rumah tidur

Kagum den dengan Suren, boleh menyewa sebuah kedai daripada orang Melayu, boleh menggaji 6 orang pekerja, dan yang hebatnya, berjaya membeli sebuah kereta proton waja RM8000 secara tunai.

Ujar Suren, hei kawan, kirja dengan worang (makan gaji), hujung bulan ngam ngam bilanja duiy habis. Miniaga bulih untung la. Dah macam Encik Azizan Osman den dengar Suren cakap. Haha.

Itulah kisah Suren, jejaka Nepal yang bijak mengambil peluang. Asalnya di Nepal cuma bekerja kampung, datang ke Malaysia sebagai pekerja kilang, dan sekarang sudah bergelar pengusaha kedai makan.

Apa lagi alasan kita sebagai rakyat di bumi bertuah ini. Marilah berusaha memerah keringat.

Suren yang belakang, den yang depan. Korang jangan tersalah pula, muka memang lebih kurang. Nanti den nak periksa salah silah keturunan, mungkin nenek moyang den asalnya Nepal. Jubake.

Disclaimer : ketiak Suren tak busuk, musykil juga den.

IZZAT ISMAIL (013-325 3267)
Perunding Hartanah Berwajah Nepal

Artikel Asal : Izzat Ismail